+ AAA -

Zoran Meter: Sprema se velika bitka za Iran između SAD-a, Rusije i Kine

Autor:

Iz svega je ovoga i više nego vidljjivo kako se na horizontu upravo rađa nova, velika međunarodna političko-diplomatska borba za Iran, možda čak i nova kriza, u kojoj je definitivno u igri sudbina i budućnost te zemlje. Jasno je kako se Teheran ne može samostalno nositi sa sve snažnijim pritiscima američke administracije i da je primoran tražiti otvorenu zaštitu Moskve i Pekinga, čime on i de facto odustaje od svoje višedesetljetne, javno proklamirane strategije samostalnog vođenja vanjske politike i nesvrstavanja ni na jednu stranu globalnih geopolitičkih silnica. Tome je, očito, došao kraj. A u uvjetima sadašnjih, nikada napetijih odnosa između SAD-a s jedne, i Rusije i Kine s druge strane, očito je kako će ove dvije zemlje itekako rado prihvatiti mogućnost za smještaj Irana pod svoj sigurnosni kišobran. Prije svega se to odnosi na Moskvu koja je i najagilnija u zaštiti iranskih interesa kada je riječ o isteku spomenute rezolucije o embargu na uvoz oružja, ali i u aktivnoj političkoj i vojnoj suradnji s Teheranom u bliskoistočnoj regiji: od Sirije, do zajedničke borbe protiv terorizma.

A kada je to već tako, a očito je, jasno je kako i sam Washington više nego dobro zna kako spomenutu rezoluciju VS UN-a više neće biti moguće produljiti. Ono što njemu sada preostaje (i na čemu on već duže vremena intenzivno i radi) je to, da za svoje snažne gospodarske sankcije protiv Teherana pridobije potporu i svih ostalih američkih saveznika i partnera diljem svijeta. Ne samo političku potporu, već i njihovo praktično uključivanje u sankcije protiv Irana. Naravno da je sve to

Source

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: Sprema se velika bitka za Iran između SAD-a, Rusije i Kine

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.