+ AAA -

Zoran Meter: SAD se žele izbaviti od ruskih raketnih motora. Problem je što ih želi Kina!

Autor:

Oko toga kineska tvrtka Great Wall Industry pregovora s najvećim ruskim proizvođačem raketa „Energomash“ s ciljem polučenja licence za proizvodnju raketnih motora RD-180. Tvrtka-utemeljiteljica Great Wall Industry, CACS (China Aerospace and Technology Company) – jedna je od glavnih kineskih konstruktora interkontinentalnih balističkih raketa. A jačanje razmjene tehnologije za vojnu primjenu između Rusije i Kine, teško se može svidjeti Washingtonu, čija trenutačna administracija pod svaku cijenu nastoji sprječiti dostavu najnovijih američkih tehnologija Kini, u sklopu „mrtve trke“ dviju mega-ekonomija za globalnu dominaciju.

Tako je još 2017. godine komisija američkog Kongresa za nadzor ekonomske sigurnosti u američko-kineskim odnosima, objavila izvješće u kojemu se tvrdi, kako izvoz ruske svemirske tehnologije Kini „baca izazov prednosti SAD-a u zraku i stvara probleme za regionalne aktive Sjedinjenih Država, njihovih saveznika i partnera“.

Rusija i Kina nedvojbeno su se okrenule strateškom partnerstvu u obrambenoj sferi, a zajednički već duže vrijeme intenzivno sinkroniziraju i usklađuju i svoje vanjskopolitičke stavove po ključnim pitanjima međunarodnih odnosa i kriznih žarišta. Jesu li SAD po tom pitanju učinile stratešku grešku udarom na Rusiju 2014. g. kroz pokretanje ukrajinske krize, ostaje još za vidjeti. Međutim nemali je broj analitičara koji smatraju kako se pokretanjem te krize Washington nadao „ruskom strahu i povlačenju“ pred velikim sukobom sa čitavim Zapadom za kojeg Rusija navodno nije bila spremna, nakon čega bi Sjedinjene Države, s osiguranom „pacificiranom Rusijom“, krenule u završni obračun sa svojom glavnom suparnicom – Kinom. Do ruskog povlačenja, kao što znamo, nije došlo (preciznije: Rusija se povući više i nije imala kuda, već je morala ući u „fajt“ sa SAD-om; ona

Source

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: SAD se žele izbaviti od ruskih raketnih motora. Problem je što ih želi Kina!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.