+ AAA -

Zoran Meter: Rusija i Turska oblikuju arhitekturu novog svijeta, dok Zapad u čudu promatra

Autor:

Dakle, stvarne pobjednice sada su samo Rusija i Turska, koje su zajedničkim snagama izbacile Zapad – i SAD i EU iz bilo kakvih kombinacija koje bi im omogućile značajnije pozicioniranje na geostrateški vrlo važnom Južnom Kavkazu. Osim toga „iz igre“ je izbačen i Iran, koji se tijekom ovog rata često oglašavao svojim mirovnim inicijativama i „gurao“ u taj prostor, u kojemu je kroz dugu povijest (kao Perzijsko carstvo), sve do Prvog svjetskog rata imao veliki utjecaj, želeći se tamo iznova pozicionirati kroz „trio“ s Rusijom i Turskom. Međutim Teheran, za razliku od Moskve i Ankare, stvarnih poluga utjecaja na Južnom Kavkazu već odavno nema, i to su ove dvije dobro znale i nije im bilo ni na kraj pameti dijeliti kolač na tri dijela ako mogu na pola.

Zapravo, Moskva i Ankara nastavljaju zajednički oblikovati arhitekturu budućega svijeta, dok je Zapad više-manje statičan i djeluje isključivo na razini političke retorike ili praznih prijetnji uporabom nekakve vojne sile ili jalovih gospodarskih sankcija koje nikada ništa nisu riješile. Dvije su zemlje vješto iskoristile svojevrsni vakuum u američkoj državnoj politici u ovo post-izborno vrijeme i slabost Donalda Trumpa koju je pokazivao svo vrijeme karabahskog sukoba, primarno zaokupljen svojom izbornom kampanjom. Osim toga, EU, koja je zbog davno uvedenih proturuskih sankcija (2014.g.) sama sebe paralizirala za bilo kakav pokušaj političkog približavanja Moskvi i utjecaja na nju za rješavanje karabahskog problema na način koji bi zadovoljavao i njene interese, već dugo ne samo da sa strepnjom, već i s dozom ljubomore gleda kako jedna Turska, kao članica NATO saveza, za razliku od nekad slavne i moćne Europe i njenih bogatih prijestolnica – sasvim slobodno i otvoreno koketira i surađuje s Rusijom i s njom rješava geopolitičke i sigurnosne  probleme na obostrano prihvatljive načine, u kojima je sve manje mjesta za interese ključnih europskih silnica.

To najbolje pokazuje i slučaj Francuske, kao članice spomenute Minske grupe OESS-a, koja osim političke retorike, za snažniji utjecaj na zbivanja u Južnom Kavkazu jednostavno nema mogućnosti: ona je geografski daleko za bilo kakve vojne kombinacije, a općenito gospodarski preslaba i

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: Rusija i Turska oblikuju arhitekturu novog svijeta, dok Zapad u čudu promatra

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.