+ AAA -

Zoran Meter: Protuhrvatski pamflet hrvatskog povjesničara i teologa u intervjuu za ruski medij

Autor:

Pitanje: U posljednje vrijeme u medijima su se pojavile informacije o incidentima na nacionalnoj osnovi, usmjerenim protiv srpske manjine u Hrvatskoj. S druge strane pojavile su se informacije o napadima na Hrvate u Vojvodini koje je srpska vlada osudila (kao da i hrvatska vlada nije promptno osudila napade na Srbe, a što se u ovom pitanju iz nekog razloga prešućuje, op. ZM.). … O čemu se tu radi?

Šarić: Problem nije toliko u samim incidentima, koliko u odnosu hrvatske vlasti prema onima koji stvaraju povoljnu klimu za pojavu takvih incidenata. Kada mi znamo da predsjednica države daje intervju najradikalnijem desnom mediju (Hrvatski tjednik, op. ZM), da ljudi, osuđeni za ubojstva srpskih civila postaju ugledni gosti na državnim manifestacijama, da visoki pripadnici katoličke crkve pišu knjige u kojima se ocrnjuje Jasenovac, a redatelji koji snimaju filmove o „stoljetnoj srpskoj agresiji protiv Hrvatske“ dobivaju nagrade grada Zagreba, začuđuje jedino to zašto su napadi na Srbe toliko „rijetki“. … U Srbiji su napadi na Hrvate rijetki (naravno, niti riječi o monstruoznim i sustavnim srpskim zločinima u ratu 90-ih prema Hrvatima, ili Šešeljevoj ulozi u progonu čitavog hrvatskog stanovništva iz pojedinih vojvođanskih naselja s hrvatskom većinom poput Hrtkovaca, koje je on nazvao „željom Hrvata za zamjenom nekretnina“, op. ZM.) jer u srpskom društvu vlada druga klima… Ja nisam musliman ali se ponosim da je u mom gradu (Rijeci, op. ZM.) najljepša džamija u Europi (želi ostaviti dojam o sebi kao svjetskom građaninu i vrhunskom intelektualcu kako bi si dao na važnosti i ukazao na svoje „pravilno“ i „zdravo“ rasuđivanje složenih problema, op. ZM.)

Pitanje: Kako bi, prema vašem mišljenju, bilo moguće završiti s hrvatsko-srpskim…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: Protuhrvatski pamflet hrvatskog povjesničara i teologa u intervjuu za ruski medij

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.