+ AAA -

Zoran Meter: Pentagon upozorava: Rusija i Turska su na rubu rata! Tko „trlja ruke“, a tko klizi u propast?

Autor:

Slobodno možemo zaključiti slijedeće: prvo, hoće li ili ne Turska zaratiti s Rusijom stvar je samo Erdoganove odluke, pričemu on već sada zna kako će, ukoliko se odluči za ratnu opciju to morati činiti samostalno, „jedan na jedan“, bez primarnog uključivanja NATO saveza na tursku stranu; drugo, ako se odluči „samo“ za napad na sirijsku vojsku u Idlibu (a ne i ruske zračne i druge snage), Rusija će, svejedno, kao što to već i sada čini, nastaviti sa zrakoplovnim uništavanjem islamističkih postrojbi i njihovih uporišta u Idlibu i djelu regije Aleppo, time uništavajući turske „proxy“ snage na terenu zbog čega će Ankara biti primorana neprestano ubacivati nemjerljivo veći broj turskih vojnika na bojišnice prema sirijskim snagama nego što je to sada slučaj. A to znači i povratak velikog broja turskih vojnika u Domovinu u mrtvačkim sanducima što nije ugodno pravdati pred turskom javnošću s obzirom da se rat odvija u drugoj zemlji (posve drugo je borba protiv kurdskih ekstremista na turskom tlu), a što je bilo vidljivo i nakon pogibije „svega“ 15-ak turskih vojnika posljednjih tjedana u Idlibu; treće, Moskva će, jednostavno, prekinuti svoj „tamponski klin“ kojim sada, sukladno sporazumu s Ankarom, razdvaja kurdske snage na jugu od turske sigurnosne zone na sjevero-istoku Sirije, čime će im omogućiti slobodno izvođenje i topničkih i gerilskih napada na tamo stacionirane turske postrojbe.

Dakle, Turskoj prijeti neposredni ulazak u veliki i ozbiljni vojni sukob u susjednoj državi, protiv njezine službene vojske i mimo svih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, što može dovesti do dobivanja „epiteta“ vojnog agresora (jer sirijsku se vojsku ipak ne može nazvati terorističkom organizacijom zbog koje, onda, eto postoji nekakvo nepisano pravo na vojnu intervenciju – to se nisu usudile činiti niti SAD), a čega je Ankara svih ovih godina uspješno bila lišena upravo zahvaljujući suradnji s Moskvom po sirijskom pitanju i zbog koje se, uostalom, postupno i vojno etablirala na sirijskom tlu. Turske neposredne vojne intervencije u bilo kakvom ograničenom vojnom obliku u Siriji nije bilo prije vojnog ulaska Rusije u tu zemlju 30. rujna 2015.g. na poziv službene vlade u Damasku. Dakle, sve što je Ankara u Siriji do sada postigla u smislu svojih nacionalnih interesa rezultat je upornih i složenih pregovora s

Source

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: Pentagon upozorava: Rusija i Turska su na rubu rata! Tko „trlja ruke“, a tko klizi u propast?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.