+ AAA -

Zoran Meter: KUPNJA GRENLANDA: Je li “lud” Trump ili oni koji to tvrde?

Autor:

Prirodni resursi Grenlanda su ogromni ali još uvijek teško procjenjivi. Američka geološka služba procjenjuje kako Grenland ima rezervi nafte u količini od 17,5 milijardi barela, kao i 148,2 trilijuna m3 zemnoga plina. Lokalne vlasti Grenlanda od 2000. g. počele su izdavati licence naftnim tvrtkama, a do sada su ukupno izdane 23 dozvole za eksploataciju. Najaktivnije se tim poslom bavi britanska Cairn Energy, ali svoj dio unosnog „kolača“ želi i Shell, Shevron, Maersk i druge energetske tvrtke, ali je dobivanje nafte jako otežano zbog loših klimatskih uvjeta. Ipak glavni prirodni resurs Grenlanda danas je riba: morski „plodovi“ čine čak 87% ukupnog izvoza Grenlanda, ili 280 milijuna dolara godišnje.

Geostrateška i geopolitička važnost Grenlanda

Osim što je svojevrsna klimatska „kuhinja“ Europe, taj otok ima i golemu geostratešku važnost, prije svega u zoni Arktika koja je upravo posljednjih godina ponovo predmet međusobnog nadmetanja velikih sila, prije svih Rusije, SAD-a i Kine, vezano uz tzv. Sjeverni morski put kojim se uvelike skraćuje plovidba iz Dalekog istoka prema Atlantskom oceanu tj. Europi i istočnoj obali Sjeverne Amerike, što je sve više aktualno u svjetlu klimatskih promjena tj. globalnog zatopljenja koje dovodi do smanjenja ukupne površine leda na Arktiku i time vremenskog produljenja mogućnosti plovidbe brodova tim polarnim područjem. S tim u svezi treba reći kako je upravo strateška važnost Grenlanda, a ne njegovi prirodni resursi (bez obzira koliko primamljivi bili), glavni razlog američkog interesa za njegovu kupnju. To se prije svega odnosi na Kinu, koja, to također treba reći, posljednjih godina iskazuje pojačan interes za taj najveći svjetski otok i svoja investicijska ulaganja na njemu, jednako kao što to čini i u odnosu na obližnji Island.

Osim toga, Danska i SAD su 1951. godine sklopile sporazum u sferi obrane…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: KUPNJA GRENLANDA: Je li “lud” Trump ili oni koji to tvrde?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.