+ AAA -

Zoran Meter: Kongres izglasao sankcije protiv „Sjevernog toka 2“ i „Turskog toka“. Tama na horizontu!

Autor:

Čini se, zapravo, kako Trump, sve i da hoće, ne može zaustaviti iracionalnu politiku američkog establišmenta, koja, s ciljem osiguranja američke globalne dominacije želi upregnuti sve zemlje „slobodarskoga svijeta“ u svojevrsni novovjeki „križarski rat“ protiv već u SAD-u strateški službeno definiranih suparnika – Rusije i Kine.
I dok je reakcija Moskve i Pekinga na ovaj američki obrambeni zakon više-manje predvidljiva (shvatit će ga onako kako on, zapravo, i jest formuliran tj. kao po sebe neprijateljski i sukladno tome prilagoditi svoje poteze, pričemu upozoravam na novu rusku obrambenu strategiju koja bi trebala biti usvojena u ožujku iduće godine i koja će sadržavati velika iznenađenja), bit će zanimljivo pratiti što će na sve ovo reći EU i njezine ključne članice. Prije svih Njemačka i Turska, barem što se tiče spomenutih ruskih plinovoda koji dolaze na njihov teritorij. Onaj plinovod, koji je stigao u Tursku, već 8. siječnja zajednički puštaju u pogon turski čelnik Erdogan i ruski predsjednik Putin.

Već je i prošloga tjedna održani summit NATO saveza u Londonu ukazao na sve aktualne probleme te vojno-političke organizacije i razjedinjenost pogleda oko njegove daljnje budućnosti. A tu se, zapravo, ne radi ni o čemu drugom, već o različitim strateškim i geopolitičkim koncepcijama SAD-a, ključnih zemalja EU i Turske (o tome sam prošli tjedan više govorio u vanjsko-političkoj emisiji Radija BiH iz Sarajeva, vidi ovaj link, pa koga zanima može…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: Kongres izglasao sankcije protiv „Sjevernog toka 2“ i „Turskog toka“. Tama na horizontu!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.