+ AAA -

Zoran Meter: KOJA JE POZADINA UKRAJINSKE PSEUDO-VOJNE AKCIJE U CRNOM MORU?

Autor:

Nedavna, pseudo-vojna operacija ukrajinske vojske, preciznije – dolazak njihova tri vojna broda u zonu Kerčskih vrata, gdje su oni gotovo cijeli dan plovili unutar ruskih teritorijalnih voda (čak i u odnosu na granice između dviju država prije ruskog pripajanja Krima) i „igrali se gluhog telefona“ s ruskom obalnom stražom ignorirajući njihove zahtjeve za žurno povlačenje, nije imala baš nikakvog vojnog značaja i unaprijed se znalo kako u slučaju ukrajinske tvrdoglavosti može završiti jedino onako kako je i završila – zarobljavanjem ukrajinskih brodova i mornara, jer bi na isti način postupile i sve druge granične postrojbe bilo koje normalne svjetske države i to, vjerojatno, i puno prije nego što su to učinile one ruske. Moskva je, naime, u startu znala kako je posrijedi klasična provokacija, a ne smišljena operacija, usmjerena na vojnu ili sigurnosnu ugrozu po ruski teritorij, objekte ili građane. Ali zato njezina strpljivost kod mnogih slabije upućenih poznavatelja geopolitičkih prilika u Europi i na globalnoj razinim izaziva nerazumjevanje i čini im se kao znak ruske slabosti. Međutim, ni o kakvoj slabosti tu nije riječ jer bi ruska vojska u vrlo kratko vrijeme, da to uistinu želi, riješila bilo kakav sigurnosni problem uz svoju granicu s Ukrajinom i još puno više od toga. Ovakva razmišljanja obično se potkrepljuju argumentima, da bi identično posloženu vojnu situaciju u svojim teritorijalnim vodama, primjerice, američka ili izraelska vojska energično riješile bez previše priče i višesatnog natezanja i to sasvim sigurno puno oštrije i s puno većim posljedicama po onoga tko bi se to uopće usudio učiniti..
Pa zašto su se onda Ukrajina i predsjednik Petro Poroshenko, bez čijeg se odobrenja akcija u Kerčskim vratima sigurno ne bi pokrenula, odlučili na takav čin, bez ikakve perspektive za promjenu vojno-sigurnosnog stanja u tom dijelu Crnog mora u ukrajinsku korist? Odgovora je nekoliko:…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: KOJA JE POZADINA UKRAJINSKE PSEUDO-VOJNE AKCIJE U CRNOM MORU?

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.