+ AAA -

Zoran Meter: Haftar stigao u Moskvu! Što to znači po turske interese u Libiji?

Autor:

Haftarov današnji posjet Moskvi nemoguće je promatrati izdvojeno od pogoršanih rusko-turskih odnosa oko Idliba. Naime, upravo je taj libijski general detektiran kao jedna od najomraženijih osoba od strane turskog državnog vrhovništva, do te mjere da mu je Ankara u jeku njegove ofanzive na Tripoli u prosincu prošle godine zaprijetila turskom vojnom intervenciojom i uništenjem njegovih snaga ako odmah ne prekine napade na libijski glavni grad. Istodobno je službena Ankara, a s njom i svi ključni turski mediji, pokrenula široku kampanju snažnih proturuskih optužbi, izjavljujući kako je Moskva glavni krivac za Haftarove vojne uspjehe, koji bi, kao, bili nemogući bez pružanja aktivne potpore ruske privatne vojske „Wagner“ Libijskoj nacionalnoj vojsci. Naravno da je Ankara umjetno eksponencijalno povisila stvarnu ulogu i utjecaj Rusije na libijskoj „šahovskoj ploči“ i tamošnjim bojišnicama i političkim i vojnim procesima, jer na libijskom tlu ima puno utjecajnijih igrača od Moskve kojoj Libija ne predstavlja prioritet unutar ukupnih ruskih nacionalnih interesa. Međutim i ta svjesno iskrivljena percepcija od strane Ankare bila je dovoljna da Moskva ponovo krene „niz dlaku“ Ankari u ime daljnjeg pozitivnog razvoja rusko-turskih odnosa (takvih je poteza „niz dlaku“ Turskoj Rusija proteklih godina na sirijskom tlu imala puno) i da s ciljem zaustavljanja daljnjeg vojnog sukoba u Libiji, u svojstvu svog posredništva zajedno s Turskom, u Moskvi organizira sastanak delegacija vlade u Tripoliju (na čelu s premijerom Sarrayom) i maršala Haftara. Taj je dvodnevni sastanak na kraju završio ne postizanjem sporazuma o prekidu vatre ali je intenzitet borbi ipak bio smanjen, a rezultirao je i naknadnom berlinskom Međunarodnom konferencijom o Libiji na koju je po porvi puta bila pozvana i Turska (upravo na inzistiranje Moskve), koja je do tada kao neki „igrač“ u Libiji bila posve ignorirana. Paralelno s neuspjelim moskovskim pregovorima Turska je intenzivirala slanje svoje vojne tehnike i oružja vladinim snagama u Tripoliju, kao i prebacivanje islamističkih boraca iz sirijske regije Idlib u glavni libijski grad, na stranu snaga premijera Sarraya.

Ali, čini se, strpljenje Rusije s ustupcima Ankari je završilo. Uprotivnom bi bilo teško očekivati da Turskoj omraženi general Haftar bude pozvan u Moskvu i k tome, na sastanak s ruskim šefom obrane. Poruka Moskve i više je nego jasna, a to se moglo vidjeti već i jučer, nakon prvog napada na turski vojni transportni brod usidren u luci Tripoli od

Source

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: Haftar stigao u Moskvu! Što to znači po turske interese u Libiji?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.