+ AAA -

Zoran Meter: EU „jedinstvo“ na djelu: Cipar odbio sankcije Bjelorusiji

Autor:

Južne članice EU očito gube strpljenje i kreću u svojevrsnu političku ofanzivu ali ne više protiv Ankare (jer je to besmisleno i u startu osuđeno na propast), već protiv Bruxellesa. One jasno daju do znanja tko je u čitavoj ovoj priči član EU i koga bi to, onda, prema logici stvari, ta ista Unija mora i podupirati – ne deklarativnim izjavama ili labavim sankcijama protiv Turske, već odlučnim i snažnim mjerama koje bi Ankaru trebale primorati na odustajanje od agresivnog ponašanja (kako ga one nazivaju) i svojih „nezasitnih“ vanjskopolitičkih ambicija. A kakve bi to Europska unija snažne mjere mogla poduzeti a da pritom potpuno ne destabilizira stanje na svojim južnim granicama – nitko ne zna niti za to nudi odgovor. U tome i jest tragedija EU, kao daleko najslabije karike u lancu globalnih geopolitičkih igrača (SAD, Kina, Rusija). Ona nije u stanju riješiti niti sporove unutar same sebe ili u svom najbližem okružju, a kamo li da nešto značajnije može učiniti na široj – globalnoj razini.

Zato Europskoj uniji nekontrolirana ekspanzija bjeloruske krize sada najmanje treba, i to je posve razumljivo. U tim i takvim, po Bruxelles krajnje nepovoljnim okolnostima (a što vjerojatno nikada nećemo doznati), možda je Cipar djelovao na ovakav način – vetom protiv sankcija Bjelorusiji – ne samo zbog svojih problema s Turskom, već upravo zbog nezavidnog položaja same Europske Unije i na nagovor puno jačih igrača unutar iste, pa makar to

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: EU „jedinstvo“ na djelu: Cipar odbio sankcije Bjelorusiji

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.