+ AAA -

Zoran Meter: „DOSJE IRAN“ (1): ZAŠTO JE OSLOBOĐEN IRANSKI TANKER

Autor:

Drugi razlog britanske odluke je spoznaja o nepokolebljivosti Irana bez obzira na sve: drukčije rečeno – iranski odgovor postoji, a odgovora na odgovor Irana nema. To smo vidjeli u slučaju iranskog rušenja američkog vojnog drona, u iranskom zadržavanju britanskog tankera (preciznije, švedskog pod britanskom zastavom) i td. gotovo bez ikakvih posljedica po Teheran osim pooštrene američke retorike. A budući da je stav američke politike kako rata s Iranom neće biti, London je svjestan da se o sigurnosti vlastitih interesa mora i najbolje može pobrinuti sam, a za to radije bira diplomatski nego ratni put. Evo nekih razloga za to:
Prošlo stoljeće Britanci su glavninu nafte uvozili iz Perzijskog zaljeva. Nakon toga počela je eksploatacija domaćih naftnih nalazišta, prije svaga u Sjevernom moru, koja je sada u dobroj mjeri iscrpljena. Od 2004. uvoz nafte opet je dostigao domaću proizvodnju, a od 2014. g. Velika se Britanija iznova pretvorila u klasičnog uvoznika „crnog zlata“. A odakle London naftu može dobiti nego iz Perzijskog zaljeva? Pri tom mu sigurno neće biti u interesu vječna napetost, a kamo li vojni sukobi s Iranom koji će cijenu nafte dizati u nebo, kao i troškove osiguravajućih usluga tankerskoga prijevoza. S druge strane Sjedinjene Države takve brige uopće ne more, one sada izvoze naftu, štoviše, njezin su najveći proizvođač i bliskoistočna nafta samo im je konkurencija. Naravno, za Britaniju nije isto uvoziti jeftinu iransku ili skuplju američku naftu. A ako stvari promatramo još šire i u daljoj perspektivi, možemo kazati kako nafta iz Sjevernoga mora jest Britanska ali ne Engleska: ukoliko Škotska…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: „DOSJE IRAN“ (1): ZAŠTO JE OSLOBOĐEN IRANSKI TANKER

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.