+ AAA -

Zoran Meter: AMERIČKA DIVERZIJA U SRCU KINE: Manipulacija Hong Kongom

Autor:

Hong Kong je, očito, za SAD i Veliku Britaniju „potrošna roba“ i prije svega – snažni detonator za unutarnju diverziju u srcu Kine koja može prouzročiti eksploziju velikih dimenzija, i koja bi za posljedicu trebala imati dvije stvari: prvo, pokretanje velike azijske gospodarske i političko-sigurnosne krize (a ovu drugu vidimo i kroz potez indijske vlade o ukidanju autonomnog statusa za indijski dio Kašmira, na dio kojeg povijesno pretendira i sama Kina); i drugo, globalnu političku osudu kineske komunističke vlade koja „provodi represiju“ nad „demokratski orjentiranim“ građanima koji samo žele veći stupanj sloboda i ljudskih prava.

Dakle, klasični obrazac „obojanih revolucije“, samo što je ovoga puta problem u tome što Kina nije ni Ukrajina, ni Gruzija, ni Srbija već „svjetska tvornica“, niti je globalni svijet više unipolaran da bi automatski krenuo u političko-diplomatsku i gospodarsku izolaciju Pekinga. Upravo u toj nepoznanici – kako bi se odvijali daljnji procesi u slučaju krajnje radikalizacije stanja – i leži sva opasnost sadašnje honkonške krize, koja, to je već posve sigurno, nije slučajna niti stihijski pokrenuta. Slijedeća na potezu, ukoliko se stanje u tom gradu u međuvremenu ne smiri (za što su vrlo mali izgledi), svakako će biti Kina, ali najveći konačni gubitnik u tom će slučaju biti sam Hong Kong i njegova autonomija. I čini se kako njegovi građani to sve jasnije shvaćaju, samo je pitanje, mogu li oni više bilo što konkretno učiniti, a da zbog toga u 7-milijunskom megapolisu ne počme klasični građanski rat koji bi potresao čitavu Aziju ali i svijet….

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: AMERIČKA DIVERZIJA U SRCU KINE: Manipulacija Hong Kongom

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.