+ AAA -

Znanstvenik Ivan Güttler: Klimatske promjene između politike, mitova, poslovnih interesa i znanosti

Autor:

Čovjekov utjecaj je siguran i značajan, ali klimatologija je aktivna znanost jer su atmosferske pojave i općenito, utjecaji na klimu, izuzetno složeni. Evo samo nekoliko podataka. Kad bismo odmah prestali emitirati ugljični dioksid i postigli nepromijenjenu količinu plinova u atmosferi, uz stabilno zračenje sunca, opet ne bismo imali svake godine istu temperaturu.

Važne su dugoročne statistike. Možda ukupna godišnja temperatura ne poraste mnogo, ali se može promijeniti broj dana s većim hladnoćama, ili broj dana ekstremnih toplina. Nekada je tokom zime bilo 6-7 jako hladnih dana, danas ih je 3-4. Promjene mogu nastati i u broju takvih događaja, u trajanju i prostornom obuhvatu.

Što se same temperature tiče, postoji mnogo nezavisnih proračuna koji redom pokazuju trend zatopljenja. Proračuni se rade i za povećanje, stagnaciju i smanjenje emisije. Po svim tim procjenama nas čeka zatopljenje. Za sjevernu Evropu predviđa se uglavnom povećanje oborina, za Sredozemlje pad oborina, naročito ljeti. Nije sasvim jasno koja su prijelazna područja, gdje su granice u Italiji ili kod nas. Za porast temperature mogu čvrsto tvrditi da nas očekuje, ali nisam siguran što će biti s…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Znanstvenik Ivan Güttler: Klimatske promjene između politike, mitova, poslovnih interesa i znanosti

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.