fbpx
UN-MICT/ICTY
+ AAA -

Zaboravljena 4. godišnjica tragične smrti hrvatskog generala Slobodana Praljka

Autor: Admin

Danas se obilježava 4. godišnjica tragične smrti hrvatskog generala Slobodana Praljka, koja i dan danas izaziva brojne kontroverze: od duboke žalosti i konsternacije, ali i razumijevanja za njegov samoubilački čin ispijanja otrova uoči izricanja presude na Haaškom sudu; preko onih koji to smatraju herojskim činom velikog čovjeka bez presedana, za koji svakome nije dana spoznaja razumijevanja tj. shvaćanja dosega istog; onih koji smatraju da je presudu – kakva je da je, trebao prihvatiti i za dvije se godine (nakon odslužene 2/3 kazne u što se ubraja vrijeme provedeno u pritvoru) vratiti svojoj kući i obitelji kao što su to učinili i brojni drugi osuđenici za ratne zločine s prostora bivše SFRJ; pa sve do onih koji se krajnje neukusno izražavaju o tragičnoj sudbini  jednog čovjeka (ma što o njemu netko mislio) koji se za tako nešto dramatično odlučio pred očima cijeloga svijeta.

Ovdje nam sada nije namjera bilo koga uvjeravati niti u (ne)ispravnost samog posljednjeg čina nesretnog hrvatskog generala, niti u meritum tj. preispitivanje pravednosti same sudske presude – ne samo zato što je na tu temu izrečeno već bezbroj riječi i stavova, već prije svega što je to beskorisno, jer, na žalost, na ovim prostorima svatko ima „svoju povijest“ i „svoje heroje“, pa će tako i svatko i o ovome (kao, uostalom, o bilo čemu važnom ili manje važnom) imati svoje mišljenje i smatrati da je upravo on u pravu – pri čemu dijalog argumentima redovito ustupa mjesto govoru mržnje i netrpeljivosti – čemu se oštro protivimo.

Zato se danas radije prisjećamo emotivne reakcije našeg portala (što smo svakako imali pravo i uvijek ćemo ga imati) kroz priopćenje koje je napisano neposredno nakon tog tragičnog događaja koji je doslovno šokirao i paralizirao hrvatsku i svjetsku javnost s obzirom da je čitav prijenos

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zaboravljena 4. godišnjica tragične smrti hrvatskog generala Slobodana Praljka

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.