fbpx
+ AAA -

Z. Meter: UKRAJINA: topnici su „bogovi rata“! „Pion“ za ispaljivanje nuklearnih granata

Autor: Admin

Topnici su u Ukrajini danas istinski „bogovi rata“. Postrojbe tzv. LNR-a na video snimkama prošlog su tjedna po prvi put javno prezentirale aktivnu uporabu svog najmoćnijeg oružja koje posjeduju i koje su dobili od Rusije – topničkog oruđa „Pion“ kalibra čak 203 mm, proizvedenog u doba SSSR-a i namijenjenog, osim konvencionalnih, i za ispaljivanje nuklearnih taktičkih granata. Ove posljednje, naravno, borci LNR-a ne koriste, ali i razorna moć konvencionalnih granata je impresivna i služi za probijanje snažnih nadzemnih i podzemnih armirano-betonskih utvrda neprijatelja.

Ovo je samo primjer kojom se žestinom odvijaju sukobi u Donbasu, gdje ruska vojska ne primjenjuje od gotovo svih analitičara prethodno predviđenu strategiju potpunog opkoljavanja kompletnih ukrajinskih snaga s leđa (sa zapada) – spajanjem svojih postrojbi s juga i sjevera. Naime, ruski vojni stratezi sada izbjegavaju samoubilačku taktiku frontalnog udara na 8 godina utvrđivane položaje ukrajinske vojske, koji su, to i sami priznaju, građeni ne za sukob sa separatističkim snagama koje su višestruko malobrojnije (omjer je bio više od 3:1 u korist ukrajinske vojske i nikakvih širokih ofanzivnih operacija separatista nije moglo biti) – već za očekivani sukob s ruskom vojskom – koji je trebao (definitivno i je) krajnje otežati i usporiti rusko napredovanje prema zapadnom dijelu zemlje i Kijevu. Naravno da su Rusi za te utvrde i koncentraciju vojnika znali (o njima je politički i vojni vrh u Moskvi govorio još puno prije početka vojne intervencije), pa upravo u tome i leži jedan od razloga zašto je ruska vojska na samom početku operacije zaobišla utvrđeni istok i sa sjevera pokušala prodor na glavni grad Kijev (kojeg je malo tko očekivao) – čijim bi zauzimanjem definitivno bio besmislen i bilo kakav daljnji otpor ukrajinskih snaga na istoku.


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: UKRAJINA: topnici su „bogovi rata“! „Pion“ za ispaljivanje nuklearnih granata

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.