ZUMAPRESS.com
+ AAA -

Z. Meter: U Moskvi kažu da Rusija ratuje za cijeli svijet. I to sama!

Autor: Admin

Javljaju se novi igrači, demografski i ekonomski propulzivni, s dinamičnim gospodarskim rastom i dostatno respektabilnom vojnom snagom za intenzivnije, pa i agresivnije projiciranje svojih interesa.

Svijet se u posljednjih godinu dana dramatično promijenio, puno prije i brže nego je bilo tko očekivao, i kreće se u smjeru multipolarnosti, koja je, zapravo, već na djelu i nemoguće ju je zaustaviti. Katalizator tih procesa nedvojbeno je bila i jest ruska invazija na Ukrajinu. Sama multipolarnost sigurno donosi i novu nestabilnost, jer u svojoj biti označava novi svjetski poredak. A da bi on funkcionirao, potrebno je usvojiti nova zajednička pravila (do sada su se ona temeljila na Pax Americana).


Ratovi su tek pred nama

Kako Zapad, na čelu sa SAD-om, sigurno neće željeti ispustiti ono što je imao u svojim rukama sve od pobjede u Hladnom ratu nakon pada SSSR-a i „željezne zavjese“, a imao je blago rečeno dominaciju (u praksi hegemoniju), jasno je kako su ispred nas još dovoljno dramatična vremena, u kojima će, siguran sam u to, veću važnost od snažne ekonomije imati snažna vojna sila. Snažna ekonomija i resursi preuzeli bi najvažniju ulogu tek u slučaju

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: U Moskvi kažu da Rusija ratuje za cijeli svijet. I to sama!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.