fbpx
+ AAA -

Z. Meter: Tko bi pobijedio u američko-kineskom ratu za Tajvan?

Autor: Admin

Kina smatra da bi, čak i u slučaju njene vojne operacije, otpor tajvanske vojske (inače respektabilne, s oko 100 000 aktivnih vojnika i snažnom pomorskom flotom, jednom od većih u zoni Jugoistočne Azije) trajao možda mjesec dana, nakon čega bi tajvanska vojska sa svojim zapovjednim vrhom svojevoljno prešla na kinesku stranu, jer se ipak radi (za razliku od Ukrajine) o jednom narodu – kineskom, kojeg su nesretne povijesne okolnosti razdvojile i međusobno suprotstavile – nešto slično kao korejski narod.

Ali kako se sada ubrzano i dramatično razvija globalna geopolitička situacija, ne isključuje se da će Peking morati prijeći s politike „strateške strpljivosti“ na agresivniju politiku prema Tajvanu – ne svojom voljom, već voljom Washingtona, koji de facto i ne može preživjeti bez induciranja kriza, u čemu se on onda i najbolje snalazi (ne vjerujem kako u svijetu ima onih koji smatraju da je posjet Nancy Pelosi Tajvanu njen osobni hir, a ne duboko promišljeni potez Bidenoive administracije). Ali rizici od takve politike Washingtona sada su golemi i po njega i po svijet, jer više ništa nije kao prije, a ne vrijede previše niti još uvijek formalno važeći i vrlo „rastezljivi“ međunarodno-pravni propisi koje svatko od velikih igrača najčešće tumači kako mu odgovara.

Glavni suzdržavajući čimbenik tj. onaj koji odvraća svjetske velesile od međusobnog direktnog vojnog sraza sada je – nedvojbeno – samo njihov nuklearni potencijal. U tom smislu mnogi ga smatraju korisnim bez obzira na njegovu masovnu ubojitost i što predstavlja degradaciju svega onog što ljudski rod jest ili, bolje reći, što želi biti. Jer, smatraju oni


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: Tko bi pobijedio u američko-kineskom ratu za Tajvan?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.