AP
+ AAA -

Z. Meter: TJEDNA ANALIZA: Propali su planirani modeli za rješavanje ukrajinskog sukoba! Što dalje?

Autor: Admin

Izraelski model za Ukrajinu nije održiv: američka jamstva izraelske sigurnosti postala su moguća tek nakon što je on pobijedio u četiri izraelsko-arapska rata, a borbe se prebacile na arapske teritorije. Istovremeno je Izrael proizveo svoju atomsku bombu, dok njegovi arapski suparnici takvog oružja nemaju do danas. Ukrajina se nalazi u dijametralno suprotnom položaju: rat se vodi na njenom tlu i u njemu (barem za sada) ona ne pobjeđuje, a nema ni nuklearno oružje. Štoviše – posjeduje ga Rusija

Amerikanci se i dalje nadaju, i od Ukrajine očekuju i zahtijevaju barem djelomični vojni uspjeh (više se o dosegu prvotno postavljenih zadaća izbijanja na Azovsko more i presijecanja ruske kopnene veze s Krimom uopće i ne govori), i pritom u PR svrhe pokušavaju iskoristiti ukrajinsko ovladavanje selom Robotine u Zaporiškoj regiji. Međutim, sve je to neuvjerljivo za stvarne poznavatelje stanja na terenu i u odnosu na činjenice.

Naime, od početne linije razdvajanja na dan početka ukrajinske protuofenzive 4. lipnja (dakle, prije više od 3 mjeseca) selo Rabotine je bilo udaljeno svega 7 kilometara! Od Robotina do drugog, strateški puno značajnijeg mjesta Tokmata (jer je on prometno čvorište) ima dodatnih 25 kilometara, uz prije toga višeslojno postavljenu drugu liniju ruske obrane koju bi za njegovo oslobađanje trebalo probiti – vjerojatno i najčvršću, prepunu minskih polja, protutenkovskih barijera i rovova. Treća ruska obrambena linija sprječava prodor


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: TJEDNA ANALIZA: Propali su planirani modeli za rješavanje ukrajinskog sukoba! Što dalje?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.