AP
+ AAA -

Z. Meter: TJEDNA ANALIZA: Hoće li Zapad napustiti Ukrajinu; Biden u Vijetnamu; Kim Jong-un u Rusiji

Autor: Admin

Najveći strah Ukrajine danas više nije onaj od ubojitosti ruskog oružja, već – od Zapada. Naime, nakon neuspjeha ukrajinske ljetne protuofenzive na Zapadu se sve više čuju glasovi unutar visokih političkih krugova o svrsishodnosti beskonačne potpore Ukrajini u ratu protiv Rusije, kojeg je pokrenula Moskva.

Ništa čudno! Bez zapadne vojne i financijske pomoći Ukrajina bi već odavno kapitulirala i oko toga se uglavnom slažu svi, a intimno, posve sigurno i Kijev. A upravo su za pomoć Ukrajini do sada već izdvojena golema financijska i vojna sredstva, pri čemu planiranih rezultata na bojnom polju, koji bi potvrdili njihovu opravdanost, jednostavno nema ili su posve beznačajni u operativnom, a da i ne govorimo u strateškom smislu koji bi bio prekretnica rata.


Osim toga, Europska je komisija već predložila 50 milijardi dolara za oporavak i razvoj Ukrajine od 2024.-2027. godine, pa svako produljenje rata unedogled izaziva dodatne prijepore i u tome smislu.

Naime, postaje jasno kako će glavnina obnove Ukrajine pasti na pleća EU-e, dok će Amerikanci svima skupa omogućiti „sigurnosni kišobran“. Naravno – ne besplatno! Drugim riječima Europskoj uniji predstoje dodatna izdvajanja financijskih sredstava u ionako već krajnje složenim gospodarskim prilikama, dok Sjedinjene Države još uvijek sve ovo mogu pratiti i procesom rukovoditi izdaleka, izolirane od neposrednih zbivanja na europskom tlu, i pritom – zarađivati.  I to obilno, kroz isporuke skupog suvremenog naoružanja europskim saveznicima i partnerima, a isto tako i svog ukapljenog plina u vrijeme dok se EU nastoji od njega u potpunosti izbaviti do 2027. godine.

Strah da sve ne propadne

Zabrinutost da bi svega toga moglo nestati i da bi neke nove političke snage u Europi i SAD-u mogle čitavu stvar poremetiti odustajanjem od

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: TJEDNA ANALIZA: Hoće li Zapad napustiti Ukrajinu; Biden u Vijetnamu; Kim Jong-un u Rusiji
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.