fbpx
1st Brigade Combat Team, 1st Cav
+ AAA -

Z. Meter: Svi marš na Rusiju! Moskva “ukrala” teritorij od 107 000 km2

Autor: Admin

Uvijek, kada je kroz povijest netko Europi uspio obuti zajedničke čizme, one su redovito spremno marširale na Rusiju. Bilo je tako u doba Napoleona, jednako kao i u Hitlerovo doba. Pokoreni su europski narodi u tom maršu sudjelovali pod jednom glavnom zastavom, u sklopu nepobjedivih Napoleonovih postrojbi, jednako kao i pod zapovjedništvom čeličnog Hitlerovog stroja – Wermachta, u čije su redove slali svoje ponajbolje sinove, koji su, najčešće ni sami ne znajući što ih je snašlo, u velikom broju svoje mlade živote ostavljali na nepreglednim ukrajinskim i ruskim stepama, močvarama Bjelorusije ili vrletima Kavkaza – tisućama kilometara od svojih domova.

Rezultat svega je, dakle, bilo – ne pobjedonosni marš združenih europskih postrojbi ispod pariškog Slavoluka pobjede ili berlinskih Brandeburških vrata, već potpuni debakl odnosno marširanje ruskih i sovjetskih vojnika europskim prijestolnicama, uz redovite posljedične tektonske političke potrese na tlu Europe – pad starih carstava ili pak podjele kontinenta na istočni i zapadni dio odnosno na sfere utjecaja. Naravno, sve to i uz goleme civilne žrtve, razaranja, glad, bijedu, neimaštinu, cvjetanje crnog tržišta, kriminala i što sve ne.

Zanimljivo je kako je moto svih tih marševa na Rusiju od strane njihovih predvodnika uvijek bio isti: „moj je prethodnik pogriješio, ja znam u čemu, i sada sam vojno neusporedivo jači i zato ću sigurno pobijediti“.


Sumorna atmosfera, miris baruta i straha

Naravno, nije teško dokučiti čemu ovakav uvod i

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: Svi marš na Rusiju! Moskva “ukrala” teritorij od 107 000 km2

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.