fbpx
+ AAA -

Z. Meter: SAD vojnu moć Kine smatra vrlo opasnom! Ali kako je suzbiti?

Autor: Admin

Krajem 80-ih godina 20. stoljeća avenijama najvećih kineskih gradova dominirali su bicikli, a automobili su bili gotovo nepoznata ili barem egzotična pojava.

Jednako dramatično bilo je i po pitanju razvoja kineske željeznice. U tom istom, gore spomenutom vrlo kratkom – gotovo neznatnom povijesnom razdoblju, vlakovi su prošli nevjerojatnu pretvorbu: od onih koje su vukle lokomotive na ugljen tj. vodenu paru (kakvi su povezivali najveće gradove Peking i Šangaj), preko dizel-električnih lokomotiva, pa sve do najsuvremenijih vlakova današnjice u čijoj proizvodnoj tehnologiji Kina već duže vrijeme prednjači na globalnoj razini, pozicioniravši se ispred Japana i Francuske – donedavnih glavnih (i jedinih) globalnih velesila upravo u tom tehnološkom sektoru. Pri tom je Kina uspjela najsuvremenijom željezničkom mrežom povezati gotovo sve kutove svoje zemlje, tako da je ona, osim što je najmodernija, danas i najduža prometna mreža te vrste u svijetu – s tisućama i tisućama kilometara pruga.

Koliko je taj dramatični razvojni ciklus, bez povijesnog presedana, bio brz, svjedoči i činjenica da još uvijek ima vozača


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: SAD vojnu moć Kine smatra vrlo opasnom! Ali kako je suzbiti?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.