fbpx
+ AAA -

Z. Meter: Ruski zaokret na Istok uključuje i suradnju sa S. Korejom na protuameričkoj osnovi

Autor: Admin

Na jučerašnji dan Sjeverna i Južna Koreja potpisali su sporazum o završetku krvavog građanskog rata koji je trajao od 25. lipnja 1950. do 27. srpnja 1953. godine, i u kojem se koalicija 17 država predvođenih SAD-om borila na strani Južne Koreje protiv komunističke vlade i njezinih snaga na sjeveru zemlje koje su pak podupirale Kina i SSSR. Prva je davala svoje vojnike, dok je SSSR pružao vojnu i materijalnu pomoć, a njegovi su zrakoplovi pokrivali sjevernokorejsko nebo.

Obljetnica tog događaja u Sjevernoj Koreji slavi se kao državni praznik. Ona se, kao spomendan obilježava i u Južnoj Koreji, ali mu sjeverni susjed pridaje kudikamo veću važnost jer je njime stekao državnu samostalnost i međunarodno priznanje.

Za one koji ne znaju, današnja Sjeverna Koreja ima četvrtu po brojnosti vojsku na svijetu. Pozicija ispred pripada Sjedinjenim Državama, a iza Ruskoj Federaciji. Osim toga Sjeverna Koreja uključena je i u elitni krug tzv. nuklearnih država, s respektabilnim vojnim nuklearnim potencijalom, suvremenim interkontinentalnim balističkim raketama, ali, što je manje poznato, i s neočekivano visokim stupnjem razvijenosti najnovijih tipova naoružanja poput onog hiperzvučnog.


Percepciju (jer mnogo je toga nepoznato o toj potpuno zatvorenoj zemlji) o unutarnjem stanju Sjeverne Koreje ali i stvarnom  siromaštvu njenih građana, poglavito u ruralnim krajevima, postojano naglašavaju zapadni političari i mediji. Međutim ona ne daje previše rezultata u smjeru u kojem bi se to željelo tj. ne utječe na bilo kakve promjene na začahureno društvo te zemlje koje bi bile plod izvanjskih utjecaja. Sjeverna Koreja čini se poput

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: Ruski zaokret na Istok uključuje i suradnju sa S. Korejom na protuameričkoj osnovi

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.