AP
+ AAA -

Z. Meter: REZIME GEOPOLITIČKE 2023.: Sluđeni svijet! Okreće li se Kissinger u grobu u koji je tek položen?

Autor: Admin

Najmoćniji svjetski političari nastoje sve opasniju situaciju u svijetu i dalje (za)držati pod kontrolom. Svjesni su, naime, da su poluge i mehanizmi kojima se donedavno upravljalo jednopolarnim svijetom pod američkim vodstvom uspostavljenim nakon završetka Hladnog rata i sloma komunističkog lagera potpuno istrošeni i iscrpljeni. Stoga su ove godine intenzivirani različiti summiti, sastanci ovih ili onih međunarodnih organizacija ili multinacionalnih foruma kao rijetko kada – od G7 i G20, preko NATO saveza i Organizacije turskih država – OTS, do BRICS-a, SCO (Šangajska organizacija za suradnju), APEC-a (Organizacija za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju) i koga sve ne.

Zapravo, što se oni više sastaju i mudruju, retorika i antagonizmi između njih postaju sve oštriji umjesto da je obratno. Time se i definitivno potvrđuje ono što se još do jučer na Zapadu nije željelo priznati: jednopolarni svjetski poredak je mrtav, a rodio se policentrični (multipolarni) svijet.

Izgled novog svijeta

S jedne strane je združeni zapad pod vodstvom i punom dominacijom SAD-a kojeg svi ostali moraju slijediti (zapravo dobrovoljno su podložili svoje ključne interese ključnim američkim), dok je s druge strane Globalni jug (još ga se nerijetko naziva i „Globalna većina“) koji je još uvijek amorfan – po ustrojstvu niti približno čvrst kao Zapad u kojem postoji jasna hijerarhija tj. mjesto koje svakoj od zemalja pripada.

Međutim, Globalni jug sada prolazi kroz izrazito dinamične procese političkog i ekonomskog karaktera (o onim vojno-sigurnosnim još je prerano pomišljati). On jasno artikulira svoj stav kako ga više ne zanima svijet u kojem Zapad odlučuje o njegovim

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: REZIME GEOPOLITIČKE 2023.: Sluđeni svijet! Okreće li se Kissinger u grobu u koji je tek položen?
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.