+ AAA -

Z. Meter: Omalovažavanje BRICS-a moglo bi se Zapadu obiti o glavu! Zašto mora biti zabrinut?

Autor: Admin

BRICS je za Zapad postao najveći izazov do sada, čak i veći od onog hladnoratovskog iz doba SSSR-a čija ekonomska moć na njezinu vrhuncu nije bila ni približno ovoj koju sada ima BRICS. Kako će mu Zapad pristupiti – s pozicije konfrontacije (što je po svih krajnje rizično), ili nuđenjem „ruke pomirnice“ spremne na suradnju prema nekim novim pravilima igre ostaje za vidjeti. Na žalost, nisam uvjeren u ovo posljednje

Intenzivira se američki obračun s Rusijom (na bojnom polju, posredno, preko Ukrajine) i Kinom (za sada na političkoj i ekonomskoj razini) u koji Washington na svoju stranu želi privući i što veći broj zemalja izvan združenog Zapada. Naime, osim što bez njih proturuske sankcije Zapadu ne omogućuju polučenje željenih efekata ekonomske i političke prirode, sve više usložnjavaju i stanje vlastite ekonomije. Međutim, što je još važnije i opasnije, Zapadu („zlatna milijarda“) u suprotnom prijeti izolacija od strane „globalne većine“ ili tzv. Globalnog juga) koji se sve više okreće samostalnosti i promicanju vlastitih interesa i modela razvoja, ne želeći ubuduće slijepo podilaziti uputama i direktivama bogatih država Zapada.

Zato i nije čudo da se s dosada neviđenom pozornošću i na Zapadu prošlog tjedna pratio jedan vrlo važan događaj – XV. summit BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u Johanesburgu, od 22.-24. kolovoza. Bit ću ga slobodan nazvati i geopolitičkim događajem godine u svijetu (zašto,


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: Omalovažavanje BRICS-a moglo bi se Zapadu obiti o glavu! Zašto mora biti zabrinut?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.