+ AAA -

Z. Meter: Hoće li SAD popustiti pred Kinom koja je zauzela tvrdi stav? Što očekivati od sastanka Biden-Xi na tajnoj lokaciji?

Autor: Admin

Kina, za razliku od ranije, na optužbe i pritiske sve više odgovara simetrično. I dok je još do prije nekoliko godina najčešće zadržavala „hladnu glavu“, ne želeći oštrijom retorikom previše „talasati“, prednost dajući održavanju stabilnih gospodarskih odnosa – sada je stanje potpuno drukčije. Peking je, zlobnici bi rekli „izgubio živce“ i počeo uzvraćati istom mjerom i sličnom retorikom na američku vanjsku politiku, ali i na stanje unutar samog SAD-a, uključujući i spomenutu kategoriju ljudskih prava.

Prihvaćaju izazov


Drugim riječima Kina se osjeća dovoljno snažnom za prihvaćanje izazova kojeg joj baca SAD, ali, rekao bih, možda još i više, počinje shvaćati da joj vječnim odstupanjem i naivnim povjerenjem u postupni smještaj njenih odnosa sa SAD-om u okvire ravnopravne suradnje i međusobnog uvažavanja i ne miješanja u unutarnje stvari drugih zapravo prijeti sudbina Rusije. Tj. prije ili kasnije, i s takvom će, pokornom politikom, doći do finalnog obračuna, pa zašto onda zaludu trošiti vrijeme na iluzije – dominantan je stav sadašnjeg Pekinga iako on nije javno izrečen ali se itekako može iščitati iz njegovih praktičnih poteza.

Različite formule Washingtona i Pekinga

S druge strane Bidenova administracija do sada je imala stav da bi dvije zemlje trebale surađivati u svim sferama od zajedničkog interesa, osim one visokotehnološke, ili barem u njenom ograničenom obliku. Pritom uopće i ne skriva namjeru da takvi američki potezi trebaju pridonijeti usporavanju kineskog rasta i zadržavanju američke globalne dominacije pod svaku cijenu.

Kineski vrh je, s druge strane,

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: Hoće li SAD popustiti pred Kinom koja je zauzela tvrdi stav? Što očekivati od sastanka Biden-Xi na tajnoj lokaciji?
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.