fbpx
+ AAA -

Z. Meter: Erozija europske analitičke misli: EU se samožrtvuje za zemlju koju je nemoguće spasiti

Autor: Admin

Europska (EU) analitička misao je zamrla. Njezina intelektualna elita nakon početka ukrajinske agonije 24. veljače, vođena isključivo geopolitičkim ciljevima a ne realnošću potpuno promijenjenih odnosa – nema ni hrabrosti ni želje dublje pronicati u etimologiju ne samo vojnog sukoba u toj zemlji i njegovih uzroka i posljedica, već i globalnih procesa koji se nikako ne kreću u smjeru interesa same EU. Štoviše, prijete ne samo njenim daljnjim slabljenjem, već i nestankom s globalne geopolitičke scene kao bitnog čimbenika.

I dok s jedne strane kao čovjek mogu razumjeti takav, bit ću blag pa reći – oportunistički stav onih koji se zbog mainstream politike boje za svoj posao, egzistenciju, karijeru, ne mogu shvatiti one analitičare koji u svemu ovom mutnome što se događa sada nastoje ostvariti neke svoje propale ambicije poput pristupa medijima gdje će onda „prosipati svoje znanje“ zbunjenoj javnosti – koja vidi jedino da ju sve ovo što se događa vodi u propast.

Tim više, jer su takvi analitičari u istu svrhu sada spremni zatvarati oči pred katastrofom koja prijeti Europi (a živimo u Europi, neovisno voljeli EU ili ne!) po mnogim aspektima – sigurnosnim, ekonomskim, socijalnim, demografskim – kao da im nije važno da će se sa svim tim, umjesto dosadašnjeg komfornog života morati nositi i njihova djeca, unuci, … Zar im je svejedno hoće li benzin plaćati 30 kuna po litri, da čitava europska industrija može biti uništena ili postati nekonkurentna, da nestašica hrane može brzo prijeći u glad i prouzročiti valove izbjeglica iz Afrike u Europu – i konačno, da nam, kao najgora varijanta – iznad glava mogu početi letjeti konvencionalne ili nuklearne rakete?


Oni jednostavno ne žele ili nisu u stanju sagledati problem iz kuta svih strana uključenih u ovu globalnu „igru“ bez presedana (time i krajnje opasnu), pa tako i onog ruskog – koji je, sasvim sigurno, uz američki, po Europu i najvažniji. To je ne samo neprofesionalno, već i

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: Erozija europske analitičke misli: EU se samožrtvuje za zemlju koju je nemoguće spasiti

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.