+ AAA -

(Video) Sirija – posljednje bojište Panzera IV

Autor:

Posljednje borbe u kojima su sudjelovali njemački tenkovi iz 2. svjetskog rata dogodile su se 1967. godine, kada su se sirijske tenkovske snage suočile s modernim izraelskim oklopom. Uistinu, bizarno, Sirija je tijekom više desetljeća iz raznih izvora prikupila kolekciju većeg broja bivših Wehrmmachtovih oklopnih vozila koji su proizvedeni i korišteni još u vrijeme 2. svjetskog rata, a među njima i najmosovnije korištene njemačke tenkove Panzer IV.

Bitke koje je vodila Sirija bile su posljednje borbe u kojima su sudjelovali Panzeri IV. Kao najmasovniji njemački tenk tijekom 2. svjetskog rata korišten je tijekom cijelog sukoba, a tijekom proizvodnje doživio je više modifikacija. Izrađivan je u 10 glavnih verzija. U Siriji su korišteni Panzeri IV iz posljednje četiri verzije. Svi sirijski tenkovi toga tipa imali su topove s dugim cijevima Rheinmetall KwK 40, kalibra 75 m, koji su u idealnim okolnostima mogli probiti oklop tenkova M4 Sherman na udaljenosti od 1000 metara. U većini sirijskih tenkova zadržan je ciljnički sustav TZF.5f još iz 2. svjetskog rata. Panzeri IV imali su borbeni komplet od 87 granata. Uz top od 75 mm bila je koaksijalno ugrađena strojnica MG-34 ili MG-42 kalibra 7,92 mm, a jedna takva strojnica bila je ugrađena i u prednjem dijelu tijela tenka. Pogonski agregat bio je 12 cilindrični benzinski motor Maybach HL 120 TRM od 296 Ks. Svi sirijski Panzeri IV imali su šestero-stupanjski mjenjač SSG 77. Maksimalna brzina tenka bila je 30-tak km/sat, ali oni korišteni od strane Sirije zbog starosti i isluženosti sustava ovjesa rijetko su mogli voziti brže od 10-15 km/sat.

Sirijski Panzeri IV nabavljeni su iz Francuske, Čehoslovačke i Španjolske. Prema većini izvora iz Francuske je isporučeno Siriji ukupno 40 Panzera IV tijekom 50.-ih godina prošlog stoljeća, a do rata s Izraelom iz 1967. godine u kojem je Panzer IV korišten od strane sirijskih snaga samo je mali broj tih iz Francuske isporučenih primjeraka bio funkcionalan. Većina isporučenih bili su…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: (Video) Sirija – posljednje bojište Panzera IV

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.