+ AAA -

(Video) Sanja Vujačić iz Pariza: Početak sezone 2020. prosvjeda Žutih prsluka

Autor:

Kao što je i najavljeno, počela je sezona 2020. « crnih subota » Žutih prsluka u Parizu. Unatoč žestokoj proturazbijačkoj medijskoj kampanji, masovnim preventivnim uhićenjima i impresivnom represivnom aparatu koji je cijele godine imao priliku vježbati tehnike ovladavanja bijesom nezadovoljnih masa, na ulicama Pariza je i ove subote gorila vatra.

Grad svjetlosti svakoga weekenda tradicionalno svojim stanovnicima nudi bogat kulturno-politički sadržaj. Za ovu subotu su bila predviđena « otvorena vrata » građanima za razgledanje državnih ustanova i povijesnih spomenika, sindikalni prosvjed protiv reforme mirovinskog sustava, i prosvjed za klimu kojem su se odlučili priključiti Žuti prsluci, u ime « konvergencije svih borbi ». Infiltracijom tog prosvjedničkog mixa militantima radikalnih Black blocsa, ponovile su se poznate scene paljenja kanti za smeće i skutera, razbijanja vitrina, na koje je policija odgovorila uobičajenim suzavcem i « tuširanjem » prosvjednika.

Za zapamtiti je kontrastna scena. S jedne strane, marširanje zabranjenim im Elizejskim poljanama, rame uz rame, Žutih prsluka i Black blocsa, u brutalnoj demonstraciji zajedničke snage koja zabrinjava vlasti. S druge strane, završna tradicionalna fešta na…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: (Video) Sanja Vujačić iz Pariza: Početak sezone 2020. prosvjeda Žutih prsluka

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.