+ AAA -

(Video) Operacija Morvarid – uništenje iračke mornarice

Autor:

Nakon iračkoga napada na Iran iranske oružane snage brzo su konsolidirale svoje redove i unatoč unutarnjim sukobima na koje je neprijatelj računao uspjele su stvoriti uspješan obrambeni sustav, koji je, vodeći aktivnu obranu, vrlo brzo prešao u ofanzivno djelovanje prema iračkim snagama, pa i prema samom iračkom teritoriju.

Iranci su u prvoj fazi rata ne samo potiskivali iračke snage sa svoga teritorija nego su zrakoplovstvom i topništvom udarali po infrastrukturnim objektima na iračkom teritoriju.

Kako bi zaštitili svoja naftna postrojenja Iračani su postavili radarske i raketne potuzračne sustave oko Al-Bakra i Khor-al-Amaye, koji su u velikoj mjeri smanjili mogućnosti djelovanja iranskog zrakoplovstava ne samo prema iračkim naftnim postrojenjima nego i prema ostalim ciljevima na jugu Iraka. U cilju eliminacije tog iračkog obrambenog sustava, iranske pomorske i zrakoplovne snage pokrenule su 28. studenoga 1980. godine operaciju „Morvarid „(Biser) čiji je cilj bilo uništenje postavljene obrane naftnih postrojenja i njihovo uništenje. No, operacija je na koncu rezultirala ne samo devastiranjem postavljene iračke protuzračne obrane i iračkih naftnih instalacija nego i desetkovanjem iračke ratne mornarice i teškim oštećenjem iračkih pomorskih i zračnih luka.

Nakon što su iranski tehničari osposobili i za borbeno djelovanje pripremili…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: (Video) Operacija Morvarid – uništenje iračke mornarice

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.