Staff Sgt. Nathanael Callon / USAF
+ AAA -

(Video) Krah francuske postkolonijalne vladavine! Pariz počeo povlačiti vojnike iz Nigera

Autor: Admin

Francuska ubrzano gubi pozicije u, donedavno, svojoj neprikosnovenoj zoni utjecaja – sahelskoj Africi. Time, općenito, slabi i Zapadni utjecaj u regiji, a definitivno jača kineski i ruski.

Afrička unija polako želi preuzeti kormilo za upravljanje “Crnim kontinentom”, i o tome uopće ne skriva svoje ambicije. Ta je organizacija, koja okuplja veliku većinu afričkih država, primljena nedavno, na summitu G20 u New Delhiju, u punopravno članstvo G20, uz prethodnu suglasnost i G7, kao i Kine i Rusije.


Pritom su glavne države Afrike ili već ušle (JAR, Egipat, Etiopija) ili aktivno teže ulasku u BRICS (Alžir, koji je to očekivao i na nedavnom summitu tog formata u Johanesburgu, a što je spriječila Indija, želeći pogodovati interesima Francuske s kojom ubrzano jača vojno-tehničku suradnju, a koja se tome protivila). O članstvu u BRICS-u razmišlja i ponajveći američki saveznik u Zapadnoj Africi – Nigerija.

Kako god bilo, čini se da blokada alžirskog članstava u BRICS-u Parizu nije donijela ništa dobrog, a što proizlazi i iz slijedeće vijesti koja samo potvrđuje konstataciju iz uvodne rečenice ovog teksta.

Naime, Francuska je počela

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: (Video) Krah francuske postkolonijalne vladavine! Pariz počeo povlačiti vojnike iz Nigera

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.