+ AAA -

(Video) Južnokorejske trupe u Vijetnamskom ratu

Autor:

Dok su na samom početku njihove intervencije u Vijetnamu vojnici streljani zbog pojedinačnih napada na lokalno stanovništvo, u nastavku rata, kada su granice između civilnog stanovništva i pripadnika Viet Conga postale sve manje vidljive, južnokorejski vojnici pokazali su veliku okrutnost prema civilnom stanovništvu. Tako su prilikom pretraživanja sela Tho Lam, nakon što su u zasjedi Viet Conga ubijena četvorica njihovih suboraca, korejski vojnici pobili 46 vijetnamskih civila. Južnokorejski dokumenti ukazuju da je njihova vojska u razdoblju od 1965. do 1973. godine ubila čak 8 tisuća vijetnamskih civila. To su podaci službenih dokumenata, a broj je zacijelo mnogo veći jer su se južnokorejske postrojbe, kao, uostalom, i američke, služile u Vijetnamu uobičajnim postupkom proglašavanja ubijenih civila pripadnicima Viet Conga, kako bi statistički uvećali svoje borbene rezultate.

Južnokorejske trupe sudjelovale su u svim najvažnijim američkim operacijama tijekom rata, između ostalih i u poznatoj operaciji „Lincoln“ čiji je cilj bilo zatvaranje kambodžanske granice s ciljem sprječavanja dostave vojne pomoći Viet Congu sa sjevera, preko Kambodže, i infiltracije elemenata službene sjevernovijetnamske vojske u Južni Vijetnam.

Tijekom vijetnamskog rata, u kojem su, pored američkih i južnokorejskih postrojbi sudjelovale…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: (Video) Južnokorejske trupe u Vijetnamskom ratu

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.