+ AAA -

VELIKA ANALIZA: Geopolitičko značenje Kašmira

Autor:

Povijest Kašmira je duga i kompleksna i kao takvu nemoguće ju je sažeti u par rečenica, stoga ćemo se u ovoj analizi usredotočiti na moderno razdoblje kada su se dogodile promjene koje su uzrokovale aktualnu krizu. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata postalo je očito kako ratom razorena i istrošena Britanija nije više u stanju upravljati svojom najvećom kolonijom Britanskom Indijom. Očekivalo se da će Britanija postupno povući trupe iz Indije, međutim laburistička vlada Clementa Atleeja požurila je dekolonizaciju Britanske Indije, privodeći kraju stotine godina imperijalnog vladanja potkontinentom. Britanci su smatrali kako su tenzije između muslimana i hinduista goleme i da je samo pitanje vremena kada će izbiti rat između muslimana i hinduista, a Britanija je bila nemoćna intervenirati. Inicijalno je Britanija težila stvaranju jedinstvene države, međutim Muslimanska liga se izborila za nezavisnost Pakistana, protivno nastojanjima indijskog vodstva za državnom unijom.

Zadatak određivanja granica dviju novih država povjeren je Lordu Cyrilu Radcliffeu, engleskom pravniku, koji, prema predaji nikada nije bio istočnije od Pariza. Prema svjedočenjima poznanika on je navodno bio užasnut odgovornošću koja mu je bila nametnuta tim zadatkom i rokom od samo pet tjedana. Njegova komisija za granice u sastavu je imala po dva lokalna predstavnika iz Indijskog nacionalnog kongresa i Muslimanske lige, ali joj je nedostajalo kvalitetnih i nezavisnih stručnjaka, upućenih u stanje na terenu. Vodeći se isključivo podacima o vjerskoj strukturi komisija je iscrtala granice dviju država, nastojeći da u novoj Indiji ostane što manje muslimana, a u Pakistanu što manje hindusa i sikha. Ispostavilo se, kada je karta bila gotova, da su povijesne regije Pandžab i Bengal presječene napola, a da će se Pakistan sastojati od dva odvojena dijela, istočnog i zapadnog, udaljena više od 2200 kilometara. Radžinstvima koja su graničila s budućom indijsko-pakistanskom granicom pružena je mogućnost opredjeljenja između dviju novih država. Tijekom 1947. većina radžinstava, u skladu s etničko-vjerskim opredjeljenjem vladara, pristupila je ili Indiji ili Pakistanu. Odluke vladara rezultirale su velikim seobama stanovništva pri čemu su muslimani hrlili u Pakistan, a hindusi i skhi u smanjenu Indiju. Nastao je veliki kaos, a Britanija je ignorirala zahtjeve Indije i Pakistana da ostavi svoju vojsku još neko vrijeme.

Sama podjela između Indije i Pakistana nije protekla glatko, a problem je nastao na sjeveru države. U radžinstvu Jammu i Kašmir živjelo je 77 posto muslimana i po logici podjele očekivalo se da će pripasti novoj islamskoj državi Pakistan. Međutim, upravitelj regije maharadža Hari Singh, koji je bio hinduist, odlučio ju je pristupiti Indiji, što je vodilo prvom indijsko-pakistanskom ratu.

Politika Britanije prema Kašmiru različito se tumači. Neki su mišljenja da je službeni London…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: VELIKA ANALIZA: Geopolitičko značenje Kašmira

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.