+ AAA -

V. Britanija želi građanski rat u Hongkongu? Kina pred velikim izazovom kako smiriti radikale

Autor:

Nakon što je Kerry Lam, predsjednica administracije Hongkonga 7. srpnja objavila kako rasprava o promjeni zakona o ekstradiciji nije „životno važna“ za Hongkong i da se ona odgađa, u utorak, 9. srpnja, na tu se temu oglasilo i kinesko Ministarstvo vanjskih poslova kroz riječi svog službenog glasnogovornika Genga Shuanga. On je danas izjavio kako se Kina s uvaženjem odnosi prema toj odluci vlade Hongkonga.

Naime, nakon najave razmatranja spomenute zakonske inicijative (koja se odnosi na izručenje kineskom pravosuđu osumnjičenih osoba za kršenje kineskih zakona, koje se skrivaju na teritoriju Hongkonga), u tom su gradu s posebnim administrativnim statusom i širokim autonomnim ovlastima (unutar kineske države) izbili masovni prosvijedi stanovnika, koji su povremeno završavali i velikim neredima i sukobima s policijom. Pod tim pritiskom honkonška vlada je odlučila zaustaviti njegovo razmatranje, što, međutim, nije zaustavilo prosvijede. Tako su 7. srpnja održani i novi veliki prosvjedi, sada po prvi put i na kopnenom dijelu Hongkonga.

Zbog događaja u Hongkongu došlo je i do naglog pogoršanja kinesko-britanskih odnosa, pri čemu Peking optužuje London za podstrekivanje nereda i navodi kako je on „zaboravio“ da Hongkong više nije britanska kolonija. Zbog nedavnih oštrih izjava kineskog veleposlanika u Londonu, Liu Xiaominga, upućenih britanskoj vladi, veleposlanik je bio pozvan i u tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova kako bi pojasnio svoje izjave. Pojedini kineski političari i mediji čak govore kako London…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: V. Britanija želi građanski rat u Hongkongu? Kina pred velikim izazovom kako smiriti radikale


Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.