+ AAA -

Trump otvara drugi front trgovinskog rata – europski!

Autor:

Američki predsjednik Donald Trump ponovo jača protu-europsku retoriku po pitanju međusobnih gospodarskih odnosa i prijeti novim oštrim mjerama, dok Europski parlament ne zna što savjetovati Bruxellesu – početi pregovore sa SAD-om ili ne. Međutim, EU, svejedno, Trumpu pokazuje „oštre zube“ i prijeti brzim protuodgovorom. Što iza svega ovog stoji i tko će na kraju izvući deblji kraj?

Američki predsjednik Donald Trump, nakon sastanka s irskim predsjednikom u Washingtonu, zaprijeto je Europskoj uniji i, očito, otvara novi front američkog trgovinskog ratovanja. Naime, Trump sada prijeti uvođenjem oštrih mjera ukoliko EU odbije američku inicijativu za obavljanje trgovinskih pregovora. „Ako oni ne budu htjeli s nama razgovarati, mi ćemo poduzeti ono što će biti vrlo oštro s gledišta ekonomije. Uvest ćemo carine na mnoge njihove proizvode jer se Europska unija odnosi prema SAD-u vrlo, vrlo nepošteno tijekom mnogih godina i desetljeća“. (Podsjećam: SAD je još prošle godine uveo 25%-tne carine na europski čelik i 10%-tne na aluminij. Trump je ostavio mogućnost i za uvođenje 20%-tnih carina na uvoz europskih automobila. EU je zaprijetila protumjerama u iznosu od 300 milijardi dolara.)

Ta je Trumpova izjava uslijedila nakon što Europski parlament nije mogao postići jedinstveni stav oko toga, treba li početi pregovore sa SAD-om o obustavi carina uvedenih na američke proizvode. Zastupnici su najprije izglasali niz amandmana za promjenu te inicijative, a potom su odbacili vlastitu rezoluciju, faktički ne donijevši nikakvu odluku. Ali neovisno o tome europarlamentarci su Amerikancima svejedno „pokazali zube“. „Ako SAD primjene trgovinske mjere protiv nas,…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Trump otvara drugi front trgovinskog rata – europski!

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.