+ AAA -

Tenk PT-76 – duh vijetnamskog rata (2)

Autor:

Prvi sukob dvaju tenkova bio je uistinu bizaran. Tri mjeseca nakon uspješnog napada sjevernovijetnamskih PT-76 na kamp Lang Vei, američki izvidnički avion uočio je jedan PT-76 iz sastava 198. oklopne bojne regularne sjevernovijetnamske vojske u rijeci Ben Hai, neposrednu uz obalni rub. Zrakoplov je radio vezom koordinate uočenog tenka dojavio trećoj oklopnoj bojni američkog marinskog korpusa naoružanoj tenkovima M48 Patton, u bazi Con Thien. Tamo raspoređeni tenkovi marinaca uobičajno su korišteni za topničku potporu pri obrani baze na način da su postavljani na za to posebno izrađene nasipe ili rampe koji su im omogućavali veću elevaciju topovske cijevi pa su korišteni za otvaranje posredne vatre po neprijateljskim ciljevima. Na isti način tenkove M46 i Centurion uobičajno su koristile američke i savezničke snage u korejskom ratu, a praksa se je nastavila i tijekom vijetnamskog rata. Jedan američki M48 iz baze Con Thien, koristeći koordinate dobivene od izvidničkog zrakoplova, djelujući kao topničko oružje otvorio je neizravnu vatru na sjevernovijetnamski PT-76. Prva i druga granata promašile su cilj ali je treća pogodila sjevernovijetnamski tenk u gornji dio trupa. Posada je preživjela napad jer se na vrijeme povukla na obalu, dalje od tenka, nakon čega su tenk napustili i udaljili se. U cilju uočavanja drugih sjevernovijetnamskih tenkova u toj zoni upućen je jedan američki borbeni zrakoplov M48 Patton, ali nije uočio ni jedno drugo oklopno vozilo protivničkih snaga nego je u potpunosti uništio oštećeni PT-76.

Do slijedećeg izravnog sukoba između sjevernovijetnamskih PT-76 i američkih Pattona trebalo je čekati 3. ožujka 1969. godine, kada su snage službene sjevernovijetnamske vojske ojačane tenkovima PT-76 tijekom noći napale 66. pukovniju američkih specijalnih snaga u bazi Ben Het. U bazi je bila…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Tenk PT-76 – duh vijetnamskog rata (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.