fbpx
+ AAA -

„Smrt hegemonije na Baliju“! Šokantni tekst turskog medija

Autor: Admin

Stvar je jednostavna: svi su oni (globalni Istok i Jug) rusku invaziju doživjeli kao mogućnost za pokušaj onoga što su dugo željeli a nisu se usuđivali provesti: smanjiti svoju financijsku, gospodarsku, sigurnosnu i svaku drugo ovisnost o Zapadu, i na neki je način diverzificirati prema načelu „nismo protiv suradnje sa Zapadom ali pokazujemo kako bez njega možemo ako to zatreba“.

I to je sukus čitave ove priče. Multipolarnost je, nedavno, i službeno priznao sam Washington objavom svoje nove nacionalne sigurnosne strategije, pri čemu sada traži najpovoljnije modalitete (ako takvih uopće ima) kojima bi se u novonastalim uvjetima mogao dugoročno suprotstaviti državama koje je determinirao kao svoje najveće globalne geopolitičke suparnike – Kini i Rusiji.

To neće biti ni malo lak zadatak, a puno prije je i krajnje neizvjestan, o čemu 18. studenog otvoreno piše i utjecajni američki medij Foreign Affairs kada kaže da se Washington odlučio natjecati istovremeno s Rusijom i Kinom, jer obje države smatra svojom neposrednom prijetnjom.


Turska vanjska politika, koja upravo sada najviše i plijeni pozornost s obzirom kako je svijet ovih dana i „službeno“ postao drukčiji – nije nikakav Erdoganov hir, već strateška odluka Ankare. Nju, zato, neće značajnije

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: „Smrt hegemonije na Baliju“! Šokantni tekst turskog medija

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.