fbpx
+ AAA -

“Sfere utjecaja” – povijesni anakronizam koji se ponovo vraća

Autor: Admin

Autor teksta polazi od teze da NATO i Sjedinjene Države ne mogu jednostavno uzeti i predati istočnu Europu Putinu kao feud jer nemaju moć da tim prostorom raspolažu. Ali s druge strane navodi kako Amerikanci imaju pravo preuzeti ulogu svjetskog policajca tj. hegemona radi očuvanja postavljanih pravila jer svijet bez hegemona predstavlja “kraj međunarodnih odnosa”.

Podsjeća kako su se predstavnici suprotstavljenih velesila, kao i nebrojeno puta do sada ponovo sastali kako bi odlučili o sudbini svijeta, s tim da se „jedni nadaju da će spriječiti rat, a drugi vjeruju da je rat  ili prijetnja njime fer cijena koju treba platiti da njihova zemlja zadrži svoju “sferu utjecaja”. Prvo je, naravno Zapad, a drugo je Rusija s obzirom da je, kako kaže autor, Putin upravo to zahtijevao u svojim dvama prijedlozima javno objavljenim u prosincu prošle godine.

I u ovom se tekstu težište problema stavlja na NATO odnosno ruski zahtjev za izdavanje jamstava da se ta vojno-politička organizacije neće širiti dalje na istok tj. na granice Ruske Federacije, kao i na problematiku vezanu uz tzv. sfere utjecaja.


Autor kritizira postojanje sfera utjecaja i podsjeća na negativna povijesna iskustva iz kolonijalnog doba kada su europske sile između sebe podijelile Afriku, a SAD se u vanjskoj politici rukovodile Monroevom doktrinom vezeno uz Novi svijet. Dalje podsjeća na podjelu interesnih sfera između SSSR-a i Njemačke na istoku Europe, ali i na prve ugovore u kojima se spominje pojam „sfera utjecaja“, potpisane između

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: “Sfere utjecaja” – povijesni anakronizam koji se ponovo vraća

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.