IMAGO/Cover-Images
+ AAA -

SAD suspendira svoje obveze iz Ugovora o konvencionalnim snagama u Europi; Rusija: vojna sigurnost u Europi ne može se osigurati bez uzimanja u obzir naših interesa

Autor: Admin

U priopćenju američkog State Departmenta navedeno je da je ova odluka donijeta kao odgovor na povlačenje Rusije iz CFE-a.

U priopćenju je naglašeno da je rusko povlačenje iz sporazuma bilo usmjereno na potkopavanje rada na sigurnosti u Europi te je rečeno: “Zaključili smo da se ne bismo trebali nastaviti pridržavati ugovora na koji Moskva nije vezana”. 


U priopćenju se napominje da odluka o suspenziji obveza u CFE-u stupa na snagu 7. prosinca.

CFE, koji nameće ograničenja konvencionalnim snagama strana, potpisan je između NATO -a i Varšavskog ugovora, uključujući Sovjetski Savez u Parizu 1990. godine. Njime se ograničavao i razmještaj sovjetskih (kasnije ruskih) snaga u zonama bliže zapadne granice SSSR-a odnosno kasnije Rusije.

Rusija je odlučila prestati sudjelovati u CFE-u 2015. Predsjednik RF Vladimir Putin pokrenuo je proces raskida CFE-a 29. svibnja ove godine.

Rusija: Vojna sigurnost u Europi ne može se

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: SAD suspendira svoje obveze iz Ugovora o konvencionalnim snagama u Europi; Rusija: vojna sigurnost u Europi ne može se osigurati bez uzimanja u obzir naših interesa
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.