fbpx
+ AAA -

SAD podupiru stvaranje održive palestinske države. Izrael, konačno, mora prihvatiti stvarnost

Autor: Admin

S Bidenovom administracijom završio je i „medeni mjesec“ američko-izraelskih odnosa. Izrael više nikada neće imati toliko sebi naklonjenu administraciju kakva je bila ona prethodna na čelu s Donaldom Trumpom. Trump je je priznao Jeruzalem glavnim gradom Izraela, priznao izraelsku aneksiju sirijske Golanske visoravni tj. izraelski državni suverenitet nad istom, mirovnim planom (kojeg Palestinci nikada nisu prihvatili) de facto je ozakonio aneksiju velikih dijelova Zapadne obale (koja je uz Gazu dio Palestinske samouprave) od strane izraelske države (na kaju je ta odluka suspendirana u ime sklapanja mirovnih sporazuma s arapskim državama) i još podosta toga.

Drugim riječima, Trumpov bliskoistočni mirovni sporazum, poznat i kao „Abrahamov sporazum“, za posljedicu je imao eroziju solidarnosti prema Palestincima i zanemarivanje mirovnog procesa koji bi bio usmjeren na rješavanje njihovog višedesetljetnog problema koji opterećuje i bliskoistočne i odnose u čitavom svijetu. On je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu davao osjećaj svemoći i rješavanja strateških izraelskih problema u regiji (uspostava diplomatskih odnosa s arapskim zemljama tj. njihovo konačno priznavanje izraelske države), uz potpuno ignoriranje palestinskih zahtjeva i, uopće, bilo kakve potrebe za postizanje mirovnog sporazuma i s Palestincima. To je ove posljednje dovodilo u očaj i osjećaj zaboravljenosti od strane dojučerašnjih arapskih zaštitnika i sponzora, ali i dodatno radikaliziralo njihove poteze, prije svega kroz aktivnosti Hamasa, što je opet Izrael koristio za jačanje represije i tako u nedogled. Beskonačni zatvoreni krug nepravde, očaja i nasilja.

Ali stiže vrijeme promjena, kao u politici SAD-a u odnosu na Iran – preciznije na međunarodni sporazum o nuklearnom programu Teherana (iz kojeg je Trump Sjedinjene Države jednostrano povukao a Izrael tu odluku svesrdno pozdravio), tako i u odnosu na zanemareno palestinsko pitanje, o čemu svjedoči slijedeća

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: SAD podupiru stvaranje održive palestinske države. Izrael, konačno, mora prihvatiti stvarnost
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.