AP
+ AAA -

Rim izgubio strpljenje s EU: Italija će platiti Albaniji 100 milijuna eura za preseljenje migranata! Nož u leđa ili raj za mafiju?

Autor: Admin

Čini se kako je Italija „izgubila živce“ i donijela svoju odluku o svemu ovome, ne čekajući više ni na kakvu „europsku solidarnost“ i konkretne, ozbiljne praktične poteze Bruxellesa (kojih nema) u vrijeme dok se zemlja doslovno guši, preplavljena novim valovima izbjeglica iz Sjeverne Afrike. Rim je dugo upozoravao na neodrživost stanja s ilegalnim migrantima koje je preraslo u krizu koja prijeti sigurnosnom destabilizacijom čitave države. Krajnje desna vlada u Rimu, kako je uz prefiks „populistička“ vole krstiti u službenom Bruxellesu – za svoj će deal s Tiranom nedvojbeno dobiti široku potporu svojih građana i to je za nju najvažnije. To je – sređivanje izbjegličkog kaosa – i bilo njezin glavni predizborni adut i obećanje biračima. Uostalom – ispunjenje obećanja trebala bi biti glavna zadaća svih vlada, svih država, jer su od građana i birane. Vječita dodvoravanja nekakvim vanjskim elitama koje gledaju samo svoje interese, i običnim ljudima često nejasnim tzv. zajedničkim politikama, ne mogu i neće na kraju donijeti ništa dobro. Najprije zaštitimo svoje ključne nacionalne interese, a onda se posvetimo onom ostatku koji se može svesti pod nazivnik “zajednički interesi”. Tako rade sve ozbiljne zemlje, pa i u samoj Europskoj uniji.

U kontekstu navedenog sporazuma između Rima i Tirane, i zemlje tzv. Zapadnog Balkana itekako će morati pojačati pozornost i nadzor svojih granica s obzirom kako će nedvojbeno biti kriminalnih skupina i organizacija koje će htjeti ilegalno, kopnenim putom prebacivati “talijanske migrante“ iz albanskih kampova prema Europskoj uniji. Nepotrebno je ponavljati kako formalne granice između Albanije i Kosova de facto nema i da tu činjenicu već dugo koriste različite strukture organiziranog kriminala. Tu je i nestabilna BiH sa svojim dubiozama i td.


I hrvatske držane vlasti bi itekako o ovom novom momentu morale

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Rim izgubio strpljenje s EU: Italija će platiti Albaniji 100 milijuna eura za preseljenje migranata! Nož u leđa ili raj za mafiju?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.