fbpx
+ AAA -

Rat na Pacifiku: američki „Brod koji je odbio potonuti“

Autor: Admin

Drugi Svjetski rat polako ulazi u svoje zadnje mjesece trajanja. Dok je drugdje krenulo „vidanje rana“ od posljedica ogromnih razaranja, na Pacifiku rat još traje punom snagom. Šesnaestog dana mjeseca travnja 1945. američki razarač USS Laffey na dužnosti je predstraže kod otoka Okinawe. Njegov radar je oko 8:20 ujutro primijetio veliku formaciju japanskih zrakoplova koja se ubrzano približavala sa sjevera. Zapovjednik Frederick Bechten odmah oglašava opću uzbunu dok mornari jure po brodu na svoja borbena mjesta.

Samo dva tjedna prije, velike američke snage iskrcale su se na japanski otok Okinawu na što su snage „Zemlje izlazećeg sunca“ odgovorile upućivanjem valova kamikaza.

Protiv ovakvog protivnika, koji nije žalio svoj život, Amerikanci su bili prilično nemoćni. Već je veliki broj američkih brodova potopljen ili teško oštećen kad se admiral Chester Nimitz odlučuje za „radar picket“ brodove. Radilo se o razaračima koji su kao svojevrsna prethodnica upućeni daleko ispred ostatka vlastitih snaga i čiji zadatak je bio upozoriti glavninu na nadolazeću opasnost. Time su ti brodovi ušli u veliku opasnost i mnogi su biti potopljeni s nemalim


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Rat na Pacifiku: američki „Brod koji je odbio potonuti“

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.