fbpx
+ AAA -

Putin, o perspektivi ugljena kao energenta nakon ovog desetljeća

Autor: Admin

Dok Europska unija, a sve više i pojedine azijske zemlje najavljuju potpuno odbacivanje fosilnih goriva kao energenata, u što itekako spada i ugljen, Rusija ima posve suprotne stavove i planove,  i vjeruje kako „zelena agenda“ nema šanse za uspjeh. Zbog toga ta zemlja, tradicionalno – jedna od najvećih izvoznica ugljena na svijetu, umjesto zatvaranja svojih ugljenokopa i odustajanja od bilo kakvog investiranja u taj segment energetskog sektora, već gotovo cijelo desetljeće čini upravo suprotno onome Zapadu (tu mislimo i na SAD) – snažno investira u proizvodnju ugljena, računajući kako se potrebe za njim u svijetu još neće dugo smanjivati. S druge strane, zatvaranjem vlastite proizvodnje u mnogim zemljama Zapada, poput Njemačke, a to će zbog članstva u EU morati učiniti i Poljska kojoj industrija ugljena osigurava čak oko 200 000 radnih mjesta, Rusija se nada kako će ostati jedan od rijetkih svjetskih izvoznika ugljena i da će time moći kreirati cijene i osigurati dodatne velike izvore zarade. Zanimljivo je kako je gotovo identično mišljenje ovom ruskom imao i bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je na užas političara iz Demokratske stranke i brojnih ekoloških udruga također odlučio obnoviti američku proizvodnju tog fosilnog energenta, čiji su SAD također jedan od ponajvećih svjetskih izvoznika.

 Ovaj uvod dio je našeg komentara objavljenog 28. siječnja pod nazivom „Putin ne vjeruje u uspjeh globalne „zelene agende“ i ulaže u proizvodnju ugljena“ (vidi poveznicu ispod teksta). Na njega smo podsjetili s obzirom na slijedeću vijest, s njim usko povezanu:
Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom sastanka o razviju industrije ugljena podsjetio na probleme koje upravo proživljava američka savezna država Teksas zbog abnormalnih hladnoćai naznačio kako takve stvari mogu utjecati na prognozu za značajno smanjenje uporabe ugljena kao energenta. 

Putin je, podsjećamo, suprotno Zapadnim političarima, po ovom pitanju zauzeo posve suprotan smjer i Rusiju u zadnjih 20 godina pozicionirao na treće mjesto prema izvozu ugljena na svijetu, ulažući golema financijska sredstva u taj sektor ruske

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Putin, o perspektivi ugljena kao energenta nakon ovog desetljeća
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.