fbpx
+ AAA -

prof. T. Stojanov: Rusko-ukrajinski rat iz geopolitičke perspektive SAD-a i Rusije

Autor: Admin

Rusi, prema toj ideologiji, nisu ni Europljani ni Azijati, oni su Euroazijci i iz tog koncepta treba crpiti probleme identiteta i sve ideološko-političke i geopolitičke orijentacije. Emancipaciju od Europe oni prvenstveno ne vide u distanciranju od znanstveno-tehnološkog napretka, nego prije svega kao ideološkom i političkom distanciranju.

Od tada počinje potraga za tom novom ideologijom, različitom od europske, u redovima Euroazijaca, a temelj te potrage je strogo geografski – Rusija je zapravo Euroazija, kontinent za sebe, zaseban, samostalan, dovoljan, ali i drugačiji i od Europe i od Azije, jedna velika, nova država – Euroazija. Ova grupa je djelovala do Drugog svjetskog rata.

U strogo geopolitičkom smjeru, te ideje razvijao je Vladimir Lamanski (1833.-1914.), a posebno spomenuti Petar Savicki, koji se oslanjao na ideje Lamanskog.


Za Lamanskog postoji jasna razlika između romano-germanskog i istočno-pravoslavnog (grčko-slavenskog) svijeta. Povijesne okolnosti dovele su do podjele romanskih (Francuska, Italija, Španjolska) i germanskih naroda (Njemačka i Engleska) te bi njihova borba za prevlast, smatrao je, dovela do golemog pritiska u Europi na male slavenske narode, koji ako ne budu ujedinjeni pod Rusijom, teško da mogu preživjeti. Lamanski je točno predvidio pad romano-germanskog i uspon (koji je tada bio tek u povojima) anglosaksonskog svijeta, ali je pogrešno zaključio da bi nakon rimsko-germanskog kulturnog tipa domininacije mogao prevladati slavenski.

Lamanski je jasno isticao posebnost euroazijskog

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: prof. T. Stojanov: Rusko-ukrajinski rat iz geopolitičke perspektive SAD-a i Rusije

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.