+ AAA -

Poraženi Haftar Turskoj objavio zračni rat: „Slijedi najveća zračna kampanja u povijesti Libije!“

Autor:

Čini se kako je upravo taj odgovor vlade u Tripoliju izazvao novu Haftarovu reakciju. Naime, on je u četvrtak, 21. svibnja, izjavio, kako počinju „neviđeni napadi“ na turske ciljeve u Libiji. „U nadolazećim satima vidjet ćete najveću zračnu kampanju u povijesti Libije“, izjavio je jučer u svom pismu zapovjednik zračnih snaga Haftarove LNA Sakr al-Jarushi, i dodao, kako će „svi položaji i interesi Turske u svim (libijskim) gradovima biti zakoniti ciljevi naših zrakoplova, te pozivamo civile da se drže dalje od njih“.

Dakle, ako je vjerovati spomenutim riječima, general Haftar je odlučio u Libiji pokrenuti „zračni rat“ protiv Turske i njezinih saveznika tj. međunarodno priznate vlade u Tripoliju, koja, međutim, osim glavnog grada i njemu pripadajuće šire zone u zemlji gotovo ništa drugo stvarno niti ne nadzire. Ali stanje se na terenu, očito, mijenja. Turska aktivno vojno djeluje, ponajprije svojim dronovima, kojima je sprječila opskrbu Haftarovih snaga koje ratuju tisuću kilometara od svoje „prirodne sredine“ – tj. istoka Libije, a turske bespilotne letjelice učinkovito uništavaju i vojnu tehniku LNA.

S druge strane Haftar, zapravo, svoga zrakoplovstva niti nema. Njega u glavnini čine zrakoplovi i piloti iz UAE, koji se aktivno bore na Haftarovoj strani ali je također jasno kako njima onda aktivno i zapovjeda Abu Dhabi, sukladno svojim interesima. Naime,

Source

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Poraženi Haftar Turskoj objavio zračni rat: „Slijedi najveća zračna kampanja u povijesti Libije!“

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.