+ AAA -

Pogubna prijateljska vatra (2): POTAPANJE TURSKOG RAZARAČA TCG KOCATEPE

Autor:

Grčko-turski ratni sukob oko Cipra 1974. godine u povjesnicu ratovanja upisao je još jedan tragičan događaj stradanja od strane prijateljske vatre. Tursko ratno zrakoplovstvo drugoga dana rata, pogrešno identificirajući eskadru od tri vlastita razarača u blizini obale Cipra kao grčke ratne brodove, izvršilo je napad na njih avio bombama i potopilo svoj vlastiti razarač TCG Kocatepe. Poginula su 54 člana posade, a veći broj ih je ranjen.

Turska invazija na Cipar počela je 20. srpnja 1974. godine zračnim i pomorskim desantom. U trenucima dok su turski padobranci zauzimali ključne infrastrukturne objekte na Cipru, u grčkim lukama na brodove su ukrcavani vojnici koji bi se uputili kao pojačanje grčkim snagama na Cipru. Grčki desantni brod L176 Lesvos uspio je na Cipru iskrcati zamjenski kontingent snaga od 450 vojnika za bojnu grčke vojske stacionirane na otoku (ELDYK) svega dan prije početka turskog napada. Niti jedan drugi grčki brod s ukrcanim pješaštvom nije isplovio prema Cipru ali je tursko zapovjedništvo procjenjivalo da će spremni brodovi uskoro isploviti i da se L176 Lesvos još uvijek nalazi u blizini Cipra. Istovremeno su dobivene obavještajne informacije, prikupljene prisluškivanjem grčkih radio komunikacija, da je prema Cipru krenuo konvoj grčkih ratnih brodova s otoka Rodosa, koji su, također, na Cipar trebali dovesti grčka pojačanja i koji bi se navodno trebali nalaziti negdje ispred grada Pafosa na zapadnoj obali otoka. Tursko ratno zrakoplovstvo za potrebe pronalaska i uništenja grčkih brodova s očekivanim pojačanjima formiralo je udarnu grupu…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Pogubna prijateljska vatra (2): POTAPANJE TURSKOG RAZARAČA TCG KOCATEPE

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.