+ AAA -

Pakistan s Rusijom dogovorio isporuku nafte

Autor: Admin

Nakon što je strogom sankcijskom politikom Europska unija odsjekla Rusiju (i samu sebe) od velikog dijela trgovinske suradnje u vrijeme prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Moskva je bila primorana na ubrzanu diverzifikaciju svoje trgovine i općenito ekonomije s one usmjerene na zapad – prema istoku – azijskim tržištima i zemljama tzv. Globalnog juga.

S obzirom kako su članice G7 i EU u međuvremenu uvele i gornju granicu za izvoz ruske nafte, to je dodatno usložnilo stanje u ruskom energetskom sektoru, koji je ponajviše patio zbog uvedenih zapadnih sankcija s obzirom kako mu je europsko tržište, u cjelini, bilo i glavno za plasman svojih proizvoda: od nafte i plina, do ugljena, suradnje na području nuklearne energije (s Mađarskom, koja se i dalje nastavlja) i td.


Glavninu svoje nafte namijenjene EU-i (sada je još isključivo kroz naftovode mogu uvoziti samo pojedine istočne članice Unije koje uvelike ovise o ruskoj nafti), Rusija je preusmjerila prema Kini i Indiji, ali i Turskoj kao i Brazilu i JAR te pojedinim bogatim arapskim monarhijama kojima je jeftina ruska nafta postala zanimljiv proizvod. Također nije tajna da su pojedine od tih zemalja vršile (vrše i dalje) reeksport

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Pakistan s Rusijom dogovorio isporuku nafte

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.