+ AAA -

P. Zuanović: Žarišne točke pomorskog puta svile

Autor:

Južnokinesko more predmet je previranja već dugi niz godina, a kineski intervencionizam prvi put dublje zadire u tuđe teritorije još prije osam godina, kada su, praktički, okupirali dio filipinskog ekonomskog pojasa. Barack Obama se vodio politikom popuštanja, a ona je nastavljena do dana današnjega. Kinezi su moćni, opasni, ali i pažljivi. Kina ima čak 620 000 000 vojno sposobnih muškaraca, što je preko pet puta više nego li što ih broje Sjedinjene Američke Države. U aktivnom sastavu kineske vojske je 2 183 000 vojnika, a američkom 1 400 000 vojnika. Amerikanci broje i 860 000 ljudi u pričuvi, a Kinezi 500 000. No sve te brojke o ljudstvu i nisu toliko bitne u današnje vrijeme modernog ratovanja. Ono na čemu se zasniva američka geopolitika jest talasokracija, odnosno vladavina morem, a preko mora Amerikanci dolaze u sve dijelove svijeta. To čine s 490 ratnih brodova, od čega je 20 nosača zrakoplova i 66 podmornica. Kinezi su nešto moćniji po tom pitanju, te u floti ratne mornarice imaju impresivnih 770 brodova, među kojima 74 podmornice i 2 nosača zrakoplova. Ono što je američka posebnost jest to da se služe s čak 13 513 zrakoplovnih luka diljem svijeta, a u svojem zrakoplovstvu broje 13 264 letjelice, dok ih Kina ima svega 3 210. Od 13 264 letjelice, čak je 3 000 aviona za izravnu borbu, te impresivnih 5 768 helikoptera. Usporedbe radi, Kina ima 911 helikoptera i 1 500 „fightera“. Amerikanci u svojemu vlasništvu imaju i 5800 nuklearnih glava, a Kina skromnih 300.

Izbjegavajući sveopći rat, te ne želeći se odlučno suprotstaviti Kini koja vrši ekspanziju kroz vode Južnokineskoga mora, SAD je zapravo izgubio rat bez ispaljenog metka. Kinezi su proširili svoju mrežu umjetnih otoka, te se nitko iz regije ne usudi suprotstaviti moćnom kineskom zmaju. Iako američki brodovi patroliraju južnokineskim vodama, to, praktički, ne predstavlja apsolutno nikakav problem Kinezima k

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: P. Zuanović: Žarišne točke pomorskog puta svile

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.