AP
+ AAA -

O Hamasu! Tko je on, kako je nastao, koja mu je strategija

Autor: Admin

Krajem 60-ih godina skupina koja se naknadno razvila kao Hamas bila je u Pojasu Gaze tek ogranak pokreta Muslimanske braće rođenog u Egiptu. Naziv “hamas” arapska je kratica za “Pokret islamskog otpora”.

Njegovi osnivači, a među njima ješeik Ahmed Jasin – svi su se formirali u Egiptu. U Gazi su stvorili mrežu džamija, karitativnih organizacija i škola putem kojih su dva desetljeća širili politički islam.


Takvim djelovanjem konkurirali su hegemoniji nacionalista okupljenih u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) koja je u očima Izraela bila istinski neprijatelj protiv kojega se treba boriti pa je Tel-Aviv na preteču Hamasa gotovo blagonaklono gledao.

“Hamas je utemeljen tek 1987. početkom prve intifade (ustanak)”, objašnjava Jean-Charles Brisard, predsjednik Centra za analizu terorizma.

U svojoj povelji Hamas navodi da je “Palestina zemlja islama” i zagovara uništenje Države Izrael i uspostavu Palestinske islamske države.

“Hamas ima nekoliko tisuća operativaca i desetke tisuća simpatizera u

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: O Hamasu! Tko je on, kako je nastao, koja mu je strategija
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.