+ AAA -

Novo oružje srušilo stare vojne ugovore

Autor:

Propast ugovora o ograničavanju nuklearnog oružja malog i srednjeg dometa u Europi (INF) i za sada nikakav napredak u rusko-američkim pregovorima oko novog ugovora o kontroli strateškog nuklearnog oružja (START) nisu uzrokovani samo odsutnošću volje za sporazumom Rusije i SAD-a. Važnu ulogu ima i tehnološki razvoj koji je izrodio sofisticirana oružja višestruke namjene s mogućnošću lansiranja s različitih platformi. Posljednjih desetljeća nastala su nuklearna oružja potpuno različita od onih koja su bila predmetom propalih ugovora o ograničavanju nuklearnih oružja. Nova tehnologija i novi univerzalni borbeni sustavi kao prijenosnici nuklearnog oružja zapravo su srušili stare ugovore. Na strateškoj razini, iako je broj nuklearnih bojnih glava kod svih posrednika znatno manji nego za Hladnoga rata, nova strateška nuklearna oružja i ona koja se tek razvijaju zahvaljujući tehnološkom napretku postala su preciznija, manjih dimenzija i prilagodljiva različitim borbenim platformama. Tako SAD na interkontinentalne projektile velikog dometa, koji su u sporazumima START uvijek bez ikakvih dvojbi bili u kategoriji strateških oružja, planira postavljati nuklearne bojne glave male snage. Tako prilagođena strateška oružja koristila bi se na taktičkoj i operativnoj razini, a kako ne bi imala stratešku namjenu, američka strana smatra da ih se ne bi trebalo tretirati kao strateška nuklearna oružja. Nastala je dvojba što zapravo karakterizira strateško nuklearno oružje koje bi bilo predmetom novog rusko-američkog ugovora o ograničenju strateškog nuklearnog oružja (START).

Precizni aparati

Sporno je je li to domet ili snaga bojnih glava, odnosno način primjene. Uz to nekada je bilo jasno razlikovanje oružja kopnenog baziranja i oružja pomorskog i zrakoplovnog rasporeda. No, nove generacije oružja postale su univerzalne i mogu se koristiti kao

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Novo oružje srušilo stare vojne ugovore

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.