fbpx
+ AAA -

Nogometni tj. bananski rat 1969. između Hondurasa i Salvadora

Autor: Admin

Početkom 20. stoljeća, „United fruit company“ (UFC), u Hondurasu imala je ogromne nasade zasađene većinom bananama. Posao izvoza žutih plodova na američko i europsko tržište išao je izvanredno. Kako su rasli posao i veličina plantaža, lokalna radna snaga pokazala se kao nedostatna i počelo je sa zapošljavanjem i Salvadoraca. Imajući neke unutarnje probleme stanovnici Salvadora rado su odlazili u Honduras gdje im se nudila solidna zarada i sigurnije življenje.

S vremenom, broj došljaka jako je narastao. Domaćin je 1962. pokrenuo agrarnu reformu koja je ugrozila pozicije multinacionalne UFC. Spletkama i podmićivanjem UFC je „nahuškao“ vladu Hondurasa da oduzme zemlju emigrantima iz Salvadora, poznatih pod nazivom campesinos, koji su sad predstavljali čak 10% ukupne populacije Hondurasa. Vlada Salvadora je oštro reagirala na ovu otimačinu te razvrgla trgovinske i ostale veze sa susjedom što je opet potaklo protjerivanje većeg broja Salvadoraca iz Hondurasa.

Čini se da je već 1967. Salvador počeo s pripremama za vojni odgovor na ovo


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Nogometni tj. bananski rat 1969. između Hondurasa i Salvadora

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.